Dalback Etusivu Tietoa Oriit Tammat Kasvatus
Virtuaalihevonen

Tambourina Dei

VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SHLA-II

Nimi Tambourina Dei, "Riina" Syntymäaika 26.3.2009
Rekisterinro VH06-017-5171 Rotu, skpl shetlanninponi, tamma
Väritys musta Säkäkorkeus 90 cm
Kasvattaja Leandra, Virtuaalitalli Dei Omistaja JP (VRL-01948), Dalback
Painotuslaji valjakkoajo Koulutustaso noviisi

Luonnekuvaus

Riina on mukava ja hiukan vekkuli tamma. Se osaa olla herttainen, vaikka sillä onkin aina jonkinmoinen tarve tehdä hoitajan mieliksi jotain ponimaisesti hauskaa. Ilkeä se ei ole, vaikka joskus joku saattaisi sen niin ymmärtääkin. Riina on kaikkien kaveri, eikä laita ponikavereita arvojärjestykseen, viihtyy kenen tahansa saman lajin edustajan kanssa samassa tarhassa.

Hoitaessa Riina on helppo, vaikkakin se tykkää tutkia kaikenlaisia asioita samalla kun hoitaja puuhailee sen kanssa. Helpointa neiti on hoitaa käytävällä, sillä karsinassa sillä on tapana hiukan liikuskella, ellei sitä tajua sitoa kiinni. Käytävällä Riina usein seurailee ympäristönsä tapahtumia ja ohikulkevien ponien turpaa olisi kiva yltää nuuhkaisemaan. Harjaamisesta neiti tykkää kovasti, varsinkin kesäisin masu ja kaulan alunen on oiva paikka sualle, sillä kutina voi olla kova. Kavioiden putsaus voi osoittautua ongelmaksi, sillä vekkulin luonteensa ansiosta Riina on hiukan vastahakoinen nostamaan kavioitaan. Kuitenkaan neiti ei ole kovinkaan sinnikäs, jotenka se luovuttaa kunhan jaksaa tarpeeksi yrittää.

Taluttaessa neiti osaa olla hankala. Varsinkin kun aamusella se tietää pääsevänsä karsinasta ulos, on se heti käytävällä kiskomassa taluttajaa ensimmäisen kauranjyvän taikka heinänkorren luo, joka näköpiiriin osuu. Paikkansa Riina kuitenkin tietää, kunhan sille sanoo mitä voi tehdä ja mitä ei. Jokaista kaksijalkaista se kyllä testaa erikseen ja väliin useampaankin kertaan. Ulkona neiti viihtyy, mutta joskus tylsistyessään se keksii aina pakoreitin tarhasta tallin pihamaalle ja kirmailee ympäriinsä. Yleensä neidin löytää tallin heinäladosta mussuttamasta tyytyväisenä. Siinäpä onkin sitten hommaa saapa pikkuponi kiinni, kun se juoksentelee pakoon eikä kiusallaankaan päästä lähelle. Mutta sen voi sanoa, että kaurakippoa se ei pysty vastustamaan, joten valinta vapauden ja kipon välillä on helppo. Riina osaa keksiä myös monia muitakin päähänpistoja. Varmasti väliin se aiheuttaa myös naurunpoikastakin. Kuka tämmöistä muka voisi rankaista?

Valjastaessa Riina on aloillaan ja kiltisti, ainostaan mahavyön kiristys saattaa olla hankalaa, kun se masua paisuttelee oikein palloksi. Siksipä täytyy muistaa tarkistaa mahavyö myös ennen lenkkiä. Ajaessa Riina on reipas ja se tykkää tehdä mielellään työtä. Valjakkoajossa se on hyvinkin taitava ja osaa niin tarkkuuslajin kuin maratoninkin, väsymystä se harvemmin näyttääkään. Riina kääntyy ahtaisiinkin paikkoihin ja vesikään ei sitä ollenkaan pelota. Vekkulimaisuus unohtuu ajolenkeillä täysin. Joskus kun on oikein virtaa, yrittää Riina hiukan kiihdytellä, mutta rahoittuu yleensä pian kun saa paljon virikkeitä. Laukassa neiti tykkää edetä mieluiten, mutta ravissa se näyttää upealta! Vaikka Riina on pienikokoinen, liikkuu se silti todella ketterästi eteenpäin. Maastossa neiti ei pelkää mitään, joten sen kanssa voi ajella missä tahansa. Lenkin jälkeen Riina yleensä on rauhallisempi, eikä jaksa temppuilla. Kuitenkin se näyttää pirteältä ja ruoka tuntuu olevan mielessä kokoajan. Tyytyväiseksi sen saa, kun pääsee omaan karsinaan lepäämään ja syömään heinää. Riinasta ei voi olla tykkäämättä, ainakaan se ei ole tylsä.

Luonnekuvaus © Jenni T.

Sukuselvitys

i: Heathfly Dei
mini, m, 84 cm
Ch, KTK-III
ii: Vaapukan Noel
rn, 99 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA1
iii: Hiirenkorvan Eemos
rt, 97 cm
iiii: Day's Dråpare
km, 94 cm
iiie: CW Vanity Fair
mrn, 96 cm
iie: SLY Tihutyö
trn, 106 cm
iiei: Bellafonten Kourukuvio
m, 98 cm
KTK-III, YLA3
iiee: S.L. Scurrie
rt, 104 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
ie: Edenelle Toshie
mini, prt, 85 cm
VVJ-II, YLA2
iei: Lönnbacka's Pawky
mini, trn, 85 cm
KTK-III, VVJ-II, YLA2
ieii: Petit Ètoile kad.
tunt
ieie: RB Flippancy evm ?
tunt
iee: Edoras Towe
km, 93 cm
ieei: Kourus Bison
98 cm
ieee: Askö Katinka
tunt
e: Edenelle Tamara
m, 92 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I
ei: CW Tallby
mini, mkm, 86 cm
VVJ-I, YLA2
eii: CW Circumstance
mini, rt, 85 cm
eiii: Bronfurst Sponji
mini, vkk, 85 cm
VVJ-II
eiie: CW Roulette
km, 93 cm
KTK-III
eie: Vivita
95 cm
eiei: Whilly kad.
krj, 100 cm
eiee: Enita
krj, 67 cm
ee: CW Cranberry
mrn, 100 cm
eei: HK Cornarid
rtpäis, 100 cm
eeii: Liinun Celebrant
rnhkko, 96 cm
KTK-III
eeie: Torroligs Dagdröm
vrt, 102 cm
eee: P.M. Carpe Diem kad.
tunt
KTK-II
eeei: Harmaanaaman Taste of Perfection
tprn, 98 cm
eeee: É.P Sugar
rnkm

Jälkeläiset

10.08.2011 ori Cecam Turbo Boost isä Dark Poet Dei
07.11.2010 ori Cecam Typhon isä Cecam Conan O'Brian
11.02.2010 tamma Cecam Kohinoor isä Tilhimäen Supermies

Kilpailumenestys

NJ-näyttelyt

  • 03.03.2011 Talli Kirmaus, ponitammat, LKV2/11 - irtoSERT (tuom. Peppi S.)
  • 05.03.2011 Kisakeskus CK, ponitammat, BIS4 - MVA-SERT (tuom. Anette N.)
  • 30.03.2011 Kisakeskus CK, ponitammat, LKV2/15 - irtoSERT (tuom. Anette N.)
  • 19.06.2011 Talli Kirmaus, shetlanninponitammat, BIS2 - MVA-SERT (tuom. Anette N.)

Valjakkoajovalmennukset

Chaon valmennus:

Seuraavan valmennuksen aikaan edessäni seisoi huomattavasti tasapainoisempi pikkutamma ja olin varsin tyytyväinen siihen, että kotiläksy-ohjeitani oli noudatettu. Viimeksi teimme kahdeksikkoharjoitusta ravissa ja käynnissä ja nytkin aloitimme samoilla askellajeilla. Tamma taipui nyt paljon paremmin, sekä malttoi keskittyä kaarteeseen eikä oikonut kertaakaan - kartioni saivat vihdoin olla rauhassa. Mutta sitten aloitimme työskentelyn laukassa: sitä samaa kahdeksikkoa yhä. Välillä oikeassa kierroksessa kaarteesta tuli turhan laaja, koska tamman tasapaino ei vain yksinkertaisesti riittänyt niin pieneen kaarteeseen, mutta laukanvaihdot ravin kautta sujuivat oikein mallikkaasti ja tamma kuunteli herkästi apuja koko ajan. Teitä oli oikea ilo valmentaa, muistatte vain jatkaa ympyräharjoituksia, jotta Riinan tasapaino saadaan parhaaseen malliinsa!


Chaon valmennus:

Aloitimme Riinan valmennusrumban helpolla pujotteluharjoittelulla. Tamma oli hieman kärsimätön ja tykkäsi oikoa mutkissa, joka taas johti siihen, että merkeiksi laittamani tötsät rutistuivat yksi toisensa jälkeen. Jotta Riina jaksaisi taipua ja lakkaisi oikomasta mutkista, otettiin tammalta kärryt pois perästä ja ohjasajettiin nyt hieman pienennettyä kahdeksikkoa. Ensin käynnissä ja sitten ravissa. Kun homma alkoi toimia ohjasajossa niin saatiin taas kärryt perään ja uusittiin harjoitus. Nyt se sujui jo paljon paremmin, vaikka selvästi huomaa, että tammalle on oikea kierros huomattavasti vaikeampi. Annoin kotiläksyksi harjoittaa tammaa ympyrällä ja kahdeksikolla, varsinkin oikeaan kierrokseen, jotta sen tasapaino parantuisi.


Ceryn valmennus:

Tutustuin Riinaan jo valjastusvaiheessa. Se vaikutti rauhalliselta ja elämäänsä tyytyväiseltä ponilta - odotin innolla sen käyttäytymistä ajovaiheessa. Ennakkoluulottomana sain Riinasta positiivisen kuvan. Kärryjen edessä se eteni hyvin matkaavoittavasti ja ohjastajalla tuntui olevan täysi työ pitää tahti sopivan rauhallisena. Välillä tamma kiihdytti puolijuoksuun, mutta toimi muuten hyvin. Omistajan toiveesta otimme valmennuksen aiheeksi kiemuraurat. Riina oli hyvässä kontrollissa ja toimi, mutta sillä oli tapana puskea ulos uralta. Se oli joku ponin päähänpinttymä, mikä haluttiin kitkeä pois. Juoksin valjakon vierellä kiemuralla ja kun tamma lähti puskemaan, työnsin sen takaisin tielleen. Riina ei lainkaan ilahtunut tästä ja luimisteli, mutta totteli. Lopulta se ei kylläkään enää kiinnittänyt minuun tai tönimiseeni huomiota, joten otin raipan avuksi. Vaikka tamman jääräpäisyyttä taas todistettiin, se lopputunnista toimi ilman ulkopuolista apua ja pysyi hyvin ohjalla puskeatta ulos kiemuralta.