Juliet of Yearwood

✝ RIP 3.2.2017 - 15.12.2022

VH17-017-0304
Shetlanninponitamma, ruunihallakko, 103 cm
Syntynyt 3.2.2017, 18-vuotias ‒ täyttänyt 4 vuotta 3.6.2017
Kasvattanut Yearwood Stables, Iso-Britannia (evm) ‒ omistaa JP (VRL-01948), Huovilan Ratsutila
Kouluratsastus- ja valjakkoajopainotteinen, kilpailee tasolla Helppo B / noviisi

Palkinnot

KTK-II
Heinäkuu 2017
19 + 18 + 18 + 20 = 75p.
VIR MVA Ch
Myönnetty 19.10.2017
KRJ-I
Lokakuu 2018
8,5 + 41 + 17 + 20 + 15 = 101,5 p.
VVJ-II
Joulukuu 2019
8,5 + 34 + 20 + 22 + 15 = 99,5p.
AB
VVJ jälkeläispalkinto
Myönnetty 7.7.2020

Luonnekuvaus

Juliet on sellainen eläin, että jos se olisi ihminen, emme olisi ystäviä. Kyllä, varmaan todella ilkeästi sanottu viattomasta ponista, mutta Julietilla on niin vahva persoona ja temperamentti, että voisin sen helposti kuvitella esimerkiksi Mean Girls-porukan pääjehuksi. Diivamainen, kipakka ja itsestään ylpeä Juliet on aikamoinen pala ponia purtavaksi, mutta ei sitä kukaan voisi inhota.

Juliet tarttui mukaan samalla Ruotsin matkalla kuin toinen tuontitamma Nipa. Tarkoitukseni oli aluksi tuoda Suomeen vain Nipa, mutta myyjä suositteli minun ottavan mukaan myös alkujaan brittiläisen Julietin siksi, että nämä kaksi ponia olivat "erottamattomat ystävykset". Totesin lyhyen ulkoisen tarkastelun jälkeen Julietin olevan väistämättömän kaunis shettistamma, ja myyjän kerrottua Julietin menestyksestä valjakkoradoilla olin jo valmis lyömään kauppakättä.

Julietiin tutustuminen alkoikin sitten seuraavana päivänä, kuin sain tuontimatkan jälkeen nukuttua kunnon yöunet. Tämä tutustuminen alkoi hieman väärällä jalalla, sillä aamulla saapuessani talliin löysin itsensä ja kaverinsa Nipan karsinoistaan vapauttaneen Julietin rehuvarastosta ähkyn partaalta - näin opittiin kantapään kautta, että Juliet on karkailun lyömätön mestari. Tänäkin päivänä tammaa tituleerataan tallin pahamaineisimmaksi kahlekuningattareksi, joten sen saa säälittä sitoa vaikka minkämoisilla merimiessolmuilla kiinni, ja karsinassaankin sillä on tuplalukot. Hassua tässä karkaustarinassa oli myös se, että siinä missä Nipa oli ahdannut vatsaansa kaiken mitä eteen sattui, oli Juliet valikoinut varastosta itselleen vain tuoreimmat kaurat. Siinä selvisikin toinen Julietin ihmeellinen ja epäshettismäinen piirre: se on todella nirso ruokailija.

Hoitamisesta Juliet yleensä hermostuu. Varsinkin poikkeuksellisen pitkään kestävät sessiot, kuten näyttelyitä varten valmistautuminen, saavat tamman ennen pitkää potkimaan takasillaan ilmaa - ja kaikkea, mikä siihen eteen sattuu. Julietin kanssa onkin siis fiksuinta toimittaa asiansa nopeasti, ilman halailuja ja hössötystä. Talutettaessa Juliet on hieman omapäinen; aina ei huvittaisi mennä sinne, minne taluttaja. Jos Juliet ei jaksaisi lähteä esimerkiksi aamutreeneihin, se saattaa pistää jarrut päälle keskelle tallipihaa - ja jopa yrittää karata niiltä sijoiltaan, jos taluttajan huomio ehtii herpaantua hetkeksikin. Diivamainen Juliet myös kammoaa mutaa ja kuralätäköitä. Voi että mikä episodi niiden ylittämisestä aina saadaan aikaiseksi..

Juliet on ratsuna melkoisen pippurinen ja omapäinen. Se liikkuu kyllä eteenpäin, eli kaasussa ei ole mitään vikaa - ongelma tuntuu pikemminkin olevan ratissa. Juliet tarvitsee kuskikseen määrätietoisen ja ennenkin shetlanninponeilla ratsastaneen henkilön, joka tietää, että milloinkaan ei anneta periksi. Julietin protestointikikkoja ovat pää ylhäällä kirahvina keuliminen sekä yllättävät äkkipukit ja -käännökset. Julietilla pitkään ratsastaneet, jotka ovat jo voittaneet tamman puolelleen, eivät onneksi enää joudu kärsimään näistä kommervenkeistä. Silloin tamman kanssa on oikeasti mukavaa työskennellä, koska kuten aluksi mainitsin, Juliet on reippaasti ja jopa kauniisti eteenpäin liikkuva poni.

Laumassa Juliet on se prinsessa, joka seisoo porukasta hieman sivummalla. Olen ihan varma, että otsatukkansa alla se pyöräyttelee silmiään häpeästä muiden ponien pelleilyille - sellaiseen narrimaisuuteen ei Juliet koskaan alennu. Kuitenkin kaverinsa Nipan kanssa se tykkää oleilla, ja saattaa äärimmillään innostua jopa ottamaan sen kanssa laukkakisaa. Minusta on hassua, miten nämä kaksi tammaa, jotka ovat kuin yö ja päivä, ovat niin hyviä kaveruksia. Ehkäpä se erilaisuus tosiaan yhdistää, ja siksi minäkin, maailman epä-diivamaisin ihminen, pidän tästä ponista ihan mahdottomasti.

Sukuselvitys

i: Lexington of Yearwood
phkko, 105 cm, GBR
ii: Cadwell Remington iii: Campcroft Paddington
iie: Taffy v.d. Astergaard
ie: Hopton Arlanda iei: Maystock Golden Arrow
iee: Ingles Aria
e: Yasmine of Yearwood
vrn, 96 cm, GBR
ei: Campcroft Cadet eii: Grane Acre's Major
eie: Roundhill Night Royal
ee: M.S. Valentine eei: Holcombe Taifoon
eee: M.S. Yours Truly

i: Lexington of Yearwood

Lexington on Julietin tapaan yksi monista Yearwood Stablesin shettiskasvateista. Luonteeltaan isokokoinen Lexington on ehdottomasti tunnistettavissa Julietin sukulaiseksi, nimittäin tämä pippurinen ja ponimainen ori tuntee oman arvonsa paremmin kuin kukaan muu. Lexington myytiin nuorena kasvattajaltaan toiseen siittolaan, mutta se palasi astumaan Yearwoodiin kesäksi 2016. Lexington on valjakkopainotteinen ja se on kilpaillut aluetasolla hyvällä menestyksellä. Lexington on 105 cm korkea punahallakko ori, joka on ehdottomasti helposti tunnistettavissa sen pitkästä, molemmin puolin kaulaa roikkuvasta vaaleasta harjasta.

ii: Cadwell Remington

Cadwell Remington on niin ikään brittiläissyntyinen poni, jonka tarkoitus ei alun perin ollut päätyä jalostusoriiksi. Remington on upeasti liikkuva, yhteistyöhaluinen ori, joka hienon luonteensa ansiosta koulutettiin valjakkoon, ja onkin yksi kotimaansa kovimpia pikkuponeja lajissaan. Ponikasvattajilta ei kuitenkaan jäänyt Remingtonin menestys huomiotta, ja pian oriin omistaja päätti viedä poninsa jalostusarvosteltavaksi. Remington hyväksyttiin jalostukseen II-palkinnolla, ja nykyään se on suosittu valinta niille, jotka tahtovat takuuvarmasti hienoliikkeisiä varsoja tammoilleen. Remington on 104 cm korkea ja väriltään kaunis musta pitkillä, kiharoilla jouhilla.

ie: Hopton Arlanda

Hopton Arlanda on eittämättä syötävän suloinen, punahallakon värinen tamma. Arlanda myytiin Yearwood Stablesille 2-vuotiaana, ja asuikin siellä seuraavat kymmenen vuotta, jättäen jälkeensä 4 jälkeläistä. Arlanda toimi pääasiassa vain siitostammana ja näyttelyponina, sillä vaikka se olikin hyvätapainen ja kohtuullisesti liikkuva, sen kanssa ei koskaan päädytty kisakentille. Näyttelyissä Arlanda tienasi pääasiassa I- ja II-palkintoja, mutta ei koskaan päässyt BIS-kehään. Täytettyään 12 vuotta Arlanda myytiin yksityisomistukseen Skotlantiin, jossa se elelee harrasteratsuna.

e: Yasmine of Yearwood

Olen itse nähnyt Yasminen vain valokuvissa, mutta voin pelkästään niiden perusteella todeta olevani täysin rakastunut tähän tammaan. Yasmine on uskomattoman kaunis, 96 cm korkea vaaleanruunikko tamma, joka on luonteensa puolesta täydellinen emäksi. Juliet on ehdottomasti perinyt temperamenttinsa isältään, sillä sen perusteella mitä Yasminesta olen kuullut, tämän lempeämmäksi ei voi poni enää päästä. Yasmine ei ole vielä jättänyt jälkeensä paljoa varsoja, mutta sen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu täysipäiväinen siitostamman elämä, sillä hyvästä käsiteltävyydestään huolimatta Yasmine ei ole kasvattajansa mukaan sopiva tavoitteelliseksi kilpaponiksi.

ei: Campcroft Cadet

Campcroft Cadet on yksi syy, miksi päädyin ostamaan itselleni tuontiponin samaiselta kasvattajalta. Campcroft-ponit ovat Britanniassa tunnettuja rotunsa edustajia: ne ovat upeita liikkujia, jotka ovat hyvin suosittuja (ja menestyviä) käyttöponeja kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Cadet on yksi Campcroftin suosituimmista jalostusoreista: sillä on yli 150 jälkeläistä ympäri maailmaa ja se on saavuttanut elite-jälkeläisluokan. Cadet ei ole kilpaillut paljon muualla kuin näyttelyiden käyttöluokissa, mutta niissäkin se on palkittu vuoden käyttöponina kolme kertaa peräkkäin vuosina 2011-2013. Cadet on väritykseltään mustanruunikko ja 100 cm korkea.

ee: M.S. Valentine

M.S. Valentine on pienikokoinen (91 cm), rautiaankimo siitostamma, joka muutti Britanniaan Yearwood Stablesille 4-vuotiaana syntymämaastaan Tanskasta. Valentine on näyttelyissä saanut erityisesti kehuja perinteikkäästä rotutyypistään, ja kieltämättä tamman ulkomuodossa kiehtookin se, että se onnistuu olemaan sekä vankka että sopusuhtainen ja tammamainen samanaikaisesti. Valentine on ajo-opetettu, mutta se ei ole koskaan kilpaillut. Luonteeltaan Valentine on omistajansa nettisivujen mukaan "niin kiltti, rauhallinen ja uskomattoman kaunis, että sitä voisi luulla leluponiksi".

Jälkeläistiedot

30.07.2017 she-r Lily's Little Black Beauty VVJ-II (i. Ludde) syntynyt liisauksessa
01.10.2017 she-t Huovilan Jujube (i. Campcroft Mercury)
20.03.2018 she-t Huovilan Si Jolie VVJ-III (i. Brinemere Chocolate Sprinkle)
09.08.2018 she-o Huovilan Pontiac VVJ-I (i. Shorties Lord Puccini)

Kilpailutulokset

Näyttelyt - 4 sertiä
25.06.2017 NJ Lilymoor, BIS1 - MVA-SERT (pt. Vibaja)
30.07.2017 NJ Hurmeen kisakeskus, 1/9 - irtoSERT (pt. Jannica)
01.08.2017 NJ Härdelli, 2/12 - irtoSERT (pt. Vibaja)
01.10.2017 NJ Yateley Showjumpers, BIS5 - MVA-SERT (pt. Sorel)

Valjakkoajo - 33 sijoitusta
23.06.2017 VVJ Koistila, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/40
30.06.2017 VVJ Cup Wyat Shetlands, noviisi yhdistetty yksilöille, 5/127
01.07.2017 VVJ Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
04.07.2017 VVJ Kultahuisku, noviisi koulukoe yksilöille, 4/20
04.07.2017 VVJ Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
07.07.2017 VVJ Kultahuisku, noviisi koulukoe yksilöille, 1/20
10.07.2017 VVJ Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
11.07.2017 VVJ Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
12.07.2017 VVJ Koistila, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
12.07.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 5/30
14.07.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
14.07.2017 VVJ Ros Cirein, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
15.07.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
01.08.2017 VVJ Koistila, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 4/30
05.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
06.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 3/30
07.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
12.08.2017 VVJ Koistila, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 4/30
14.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
15.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 2/30
18.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
19.08.2017 VVJ Koistila, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
19.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
22.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 1/30
27.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi koulukoe yksilöille, 4/30
29.08.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/30
05.09.2017 VVJ Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/30
14.09.2017 VVJ Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 2/30
20.09.2017 VVJ Hukkapuro, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 1/30
09.10.2017 VVJ Ketola, noviisi tarkkuuskoe yksilöille, 5/30
11.10.2017 VVJ Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe pareille, 3/19
13.10.2017 VVJ Hengenvaara, noviisi kestävyyskoe pareille, 2/19
18.11.2017 VVJ Vuorna, noviisi koulukoe pareille, 1/24

Kouluratsastus - 41 sijoitusta
12.06.2017 KRJ Koistila, Helppo B, 4/40
16.06.2017 KRJ Koistila, Helppo B, 5/40
19.06.2017 KRJ Koistila, Helppo B, 4/40
25.06.2017 KRJ Tuuliajo, Helppo B, 4/25
10.07.2017 KRJ Colder Creatures, Helppo C, 2/23
12.07.2017 KRJ Colder Creatures, Helppo B, 5/30
13.07.2017 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 4/30
14.07.2017 KRJ Colder Creatures, Helppo B, 4/30
14.07.2017 KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 5/30
14.07.2017 KRJ Fiktio, Helppo C, 6/38
16.07.2017 KRJ Colder Creatures, Helppo C, 4/23
17.07.2017 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
18.07.2017 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 5/30
19.07.2017 KRJ Colder Creatures, Helppo C, 4/23
21.07.2017 KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 4/30
27.07.2017 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 3/30
29.07.2017 KRJ Cadogan Ponies, Helppo B, 2/30
29.07.2017 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 2/30
07.08.2017 KRJ Härdelli, Helppo B, 5/30
08.08.2017 KRJ Wyat Shetlands, Helppo B, 2/40
11.08.2017 KRJ Juksula, Helppo B, 7/60
11.08.2017 KRJ Juksula, Helppo B, 5/60
15.08.2017 KRJ Härdelli, Helppo B, 5/30
15.08.2017 KRJ Härdelli, Helppo B, 2/30
15.08.2017 KRJ Juksula, Helppo B, 5/60
18.08.2017 KRJ Härdelli, Helppo B, 1/30
21.08.2017 KRJ Härdelli, Helppo B, 4/30
05.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
09.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 5/30
11.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 2/30
13.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
14.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 5/30
15.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 3/30
18.09.2017 KRJ Salpicar, Helppo B, 4/30
23.09.2017 KRJ Salpicar, Helppo B, 5/30
26.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 1/30
27.09.2017 KRJ Escorant Trakehners, Helppo B, 4/30
24.10.2017 KRJ Vuorna, Helppo B, 4/30
27.10.2017 KRJ Vuorna, Helppo B, 2/30
30.10.2017 KRJ Vuorna, Helppo B, 4/30
31.10.2017 KRJ Cup Hukkapuro, Helppo B, 21/297 (78,214 %)

Päiväkirjamerkinnät (3 kpl)

18.9.2017 - heinä-elokuun kuulumisia:

Juliet on nyt asunut Suomessa kutakuinkin kolme kuukautta ja onkin nykyään yksi Huovilan lupaavimmista poneista. Juliet on kilpaillut ahkerasti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, menestyen erityisesti valjakkoradoilla upeasti: sen heinäkuun ja elokuun aikaisista 24 sijoituksista kahdeksan oli luokkavoittoja! Juliet sijoittui myös kesäkuun viimeisenä päivänä VVJ-cupin noviisiluokassa viidenneksi 127:sta osallistujasta.

Julietin ensimmäisten, BIS1-sijaan johtaneiden näyttelyiden jälkeen olemme esittäneet sen kaksissa muissa NJ:n alaisissa näyttelyissä. Skotlannin valloituksen jälkeen päätimme pysyä Suomessa, osallistuen ensimmäisenä Hurmeen kisakeskuksen rotunäyttelyihin, joissa oli yhteensä seitsemän luokkaa shettisoreille ja -tammoille. Julietin luokassa oli kahdeksan muuta tammaa, ja kuin ihmeen kaupalla pääsimme tälläkin kertaa luokan voittajiksi. Onneksi Julietin luokka oli yksi päivän viimeisistä, joten BIS-kehän odotus ei ollut (kovin) piinaava. Emme kuitenkaan tällä kertaa yltäneet BIS-viisikkoon, vaan tyydyimme irtosertiin ja luokkavoittajan titteliin. Heti kahden päivän päästä näistä näyttelyistä ajelimme Härdelliin kolmen muun shettiksemme kanssa. Tässä tapahtumassa Juliet oli selvästi sitä mieltä, että yksissä näyttelyissä kuukautta kohden on ihan tarpeeksi pönöttelyä, eikä mokoma meinannut millään seistä aloillaan kehässä. Sijoituimme kuitenkin luokkamme toisiksi yhteensä 12 osallistujasta, ja toimme kotiin toisen irtosertin. Juliet oli kuitenkin päivän paras huovilalainen, sillä kolme muuta poniamme olivat vain sertin arvoisia, eivätkä lopulta edes lunastaneet niitä.

Jalostuksesta olen innoissani siksi, että uskon kovasti Julietin periyttävän reipasta temperamenttiaan, kauniita liikkeitään ja rautaisia kisahermojaan jälkikasvulleen. En ole varmasti ainut joka on sitä mieltä, että näitä geenejä sopii pistää eteenpäin; Juliet nimittäin pokattiin jo kerran liisaukseen kesällä. Julietin ensimmäinen varsa, Lily's Little Black Beauty, syntyi lopulta heinäkuussa. Tarkoituksena on vielä tänä vuonna astuttaa Juliet yhdellä ulkopuolisella oriilla, josta syntyvä varsa jää Huovilaan, sekä lisäksi meidän omalla tuontioriilla Merkkarilla. Tämä varsa menisi myyntiin. Mikään kiire minulla ei kuitenkaan ole muovata Julietista vanhaa tammamuoria, nimittäin ponin paras ikä kyllä näkyy Julietin suorituksissa ja hiljalleen kypsyvässä luonteessa.

29.7.2017 - Julietin kantakirjaus:

Herätyskelloni pärähti soimaan aamuneljältä. Olin hädin tuskin nukkunut silmäystäkään, mutta heräsin silti täysin pirteänä - olihan tänään Julietin kantakirjaustilaisuus! Juliet on pärjännyt näyttelyissä hienosti kesän aikana, joten uskaltauduimme viemään tamman kantakirjattavaksi sen asuttua Suomessa vasta kuukauden. Mukaan kantakirjaukseen lähti toinen shettistammamme Iiris.

Minulla on ollut älyttömästi luottoa Julietiin viime aikoina, mutta tätä tilaisuutta en halunnut riskeerata luottamalla sokeasti eläimeen, jonka bravuureja ovat karkailu ja tammamainen temppuilu. Aloitimme siis Julietin kanssa harjoittelun tilaisuutta varten kaksi viikkoa ennen tilaisuutta. Kyllä, ainakin neljä kertaa viikossa varasin maneesin puoleksitoista tunniksi itselleni ja Julietille. Harjoittelimme paikallaan seisomista, ravin esittämistä maasta käsin, vapaana laukkaamista, sekä käyttökoetta ratsain. Harjoitus oli mielestäni ehdottomasti hyödyllistä, sillä kotona treenailu NJ-näyttelyiden lisäksi alkoi näkymään Julietin itsevarmuudessa ja esiintymistaidoissa.

Takaisin itse kantakirjaustilaisuuden aamuun. Nousin ylös sängystä, hoidin aamutoimeni, ja astuin ovesta ulos - kaatosadetta. Kotipihani suorastaan ui kuravellissä ja taivas oli harmaa kuin kivi. Minulle kasvoi ikävä pelko, että diivamainen, kurakammoinen Juliet ei tästä säästä kovin innostuisi. Saavuin talliin, jossa tallitytöt olivat puunanneet Julietin puhtaaksi kuin kiiltokuvahevosen. Hienoltahan tamma näytti, mutta olin silti epäileväinen. Pyysin kuskin peruuttamaan trailerin suoraan tallin oven eteen niin, että Julietin ei tarvitsisi ylittää yhtäkään lätäkköä. Saimme Julietin usutettua traileriin äkkiä kaurakipon perässä, ja lähdimme ajelemaan 200 kilometrin matkaa arvostelupaikalle.

Kun Juliet asteli trailerista ulos, se oli silminnähden järkyttynyt. Vettä satoi edelleen kuin kaatamalla ja jokapaikassa oli pelkkää kuraa silmänkantamattomiin, ja Juliet pisti heti protestiksi kehiin vauvamaisinta käytöstään. Taluttaessani rimpuilevaa ja tönivää Julietia kohti maneesia näin sieluni silmin kuinka kallisarvoiset harjoittelumme valuivat viemäristä alas - minun teki melkein mieli tirauttaa pieni kyynel. Kun pääsimme maneesiin, olin täysin valmistautunut nolaamaan itseni holtittoman tammani kanssa. Mutta silloinpa Juliet yllätti - heti kun pääsimme sisään pois kuravellistä, Juliet rauhoittui ja asettui seisomaan vierelleni oikein ryhdikkäästi. Pyyhimme äkkiä tamman jalat sienellä, ruiskautimme viimeiset showshinet sen karvalle ja lähdimme hurmaamaan tuomariston. Juliet esiintyi juuri niin hyvin - ellei paremminkin - kuin olimme harjoitelleet, ja ratsastuskokeessa se liikkui eteenpäin niin kovalla temmolla, että tuntui välillä, kuin allani olisi ollut isokin hevonen! (Oikeasti Juliet varmaan käytti jalkojaan niin tehokkaasti siksi, että se yritti ravistaa niistä viimeiset kurat pois). Lopulta tuomaristo oli tehnyt päätöksensä, ja Juliet kantakirjattiin komeasti 75 pisteellä toisella palkinnolla! Olin niin iloinen ja positiivisesti yllättynyt, että kotona Julietille kaadettiin ruokakippoon kalleinta kauraa, mitä rehuvarastosta löytyi.

27.6.2017 - näyttelyuran aloitus:

Kuten Julietin luonnekuvauksen alussa mainitsin, tätä ponia en lähtenyt hakemalla hakemaan itselleni - Juliethan tarttui mukaan sivuostoksena toisen shettistamman, Tyfors Uniquen, mukana. Myyjä suositteli Julietia minulle siksi, että nämä kaksi tammaa olivat niin kiintyneitä toisiinsa, mutta tarkasteltuani Julietia tarkemmin en voinut kuin todeta, että kyseessä oli vähintäänkin ulkoisesti todella hieno poni. Harvinainen väritys ja solakka, sopusuhtainen rotuponi erinomaisella sukupuolileimalla, suvulla ja lennokkailla liikkeillä lienee kenen tahansa kasvattajan toiveuni.

Julietin koreaan ulkomuotoon stereotyyppisesti sopiva hienohelman luonne alkoi tulla esille alkupäivien jännityksen jälkeen. Onneksi Juliet ei kuitenkaan ole missään nimessä mikään vaikeasti käsiteltävä ongelmaponi, sillä kymmenen vuoden kokemuksen jälkeen voin sanoa, että niitäkin on käsitelty. Julietin tarkoitus ei alun perin ollutkaan olla mikään ruohonleikkuri tai pikkulasten haliponi, vaan arvelin, että näillä geeneillä sillä olisi varmasti asiaa näyttelykehiin - jopa kansainvälisesti.

Matkustimme juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna Lilymooriin, Skotlantiin, kolmen shettistamman ja kahden puoliverisen voimin. Nämä näyttelyt olivat Julietin ensimmäiset, muut mukana olleet huovilalaiset olivatkin jo vähintään kerrasta viisaampia. Juliet osallistui yhteen kolmesta shettistammojen luokasta, jossa oli meidän lisäksi kahdeksan muuta ponia. Vaikka Julietin säpsäkkä käytös hieman huolestutti minua, aloitti pieni ruunihallakkomme näyttelyuransa vaatimattomasti voittamalla ensin oman luokkansa, ja lopulta koko BIS-kehän, jossa sitä vastassa oli seitsemän muuta luokkavoittajaa. Muotovaliosertin myötä Juliet on siis nyt myös kantakirjakelpoinen Suomessa. Tarkoitus olisi seuraavaksi saada Juliet VRL:n rekisterin kautta seuraavaan kantakirjaustilaisuuteen, johon mahdumme. Ensimmäinen varsa lienee ajankohtainen suunnilleen viiden-kuuden ikävuoden aikoihin, eli elokuun tienoilla.

Kouluratsastusvalmennukset (6 kpl)

27.7.2017 - Sanin (VRL-10954) valmennus:

Tämän päivän viimeisenä oli vuorossa yksi Huovilan tallitytöistä shetlanninponitamma Julietin kanssa. Heidän yhteinen tiensä oli vielä aivan alkutaipaleella, eikä yhteistyö sujunut kovinkaan ruusuisesti. Valmennuksen aiheena olikin ihan vain saada heidän yhteistyötään paremmaksi, jos he vaikka löytäisivät yhteisen sävelen. Alkuveryttelyissä tammalta löytyi vähän vauhtia, mutta kääntäminen oli melko ongelmallista. Lähdimmekin ensin säätelemään ponin käyntiä, jotta muut jutut onnistuisivat sitten paremmin. Teimme paljon pysähdyksiä sekä peruutuksia. Ratsastajan ottaessa pienenkin puolipidätteen tamma nosti päänsä ylös taivaisiin, mutta hidasti kuitenkin ihan hyvin. Peruutuksissa kävi muutaman kerran niin, että Juliet vain peruutti ja peruutti, vaikka ratsastaja miten antoi eteenpäin vieviä apuja. Vähitellen kaikki alkoi kuitenkin sujua, joten seuraavaksi lähdimmet taivuttelemaan.

Pyysin ratsastajaa tekemään jokaiseen kulmaan voltit ja vielä pitkille sivuille loivat kiemuraurat. Emme ensin keskittyneet yhtään taivuttamiseen tai muotoon, vaan lähinnä siihen, että poni meni sinne minne ratsastaja käski. Suurin ongelma oli pitää volteilla muoto kasassa. Juliet loiraili sinne tänne ja oikoi mistä sattui. Neuvoinkin ratsastajaa ottamaan mukaan pohkeenväistö ajatusta ympyröillä, jotta tamma joutuisi oikeasti keskittymään. Juliet lopulta tyytyi kohtaloonsa päätään viskellen, joten pääsimme vihdoin jatkamaan työskentelyä ravissa.

Juliet taas kipitteli sellaista kiitoravia että oksat pois. Teimme paljon temmon vaihteluita ja siirtymisiä käyntiin. Tamma rauhoittui yllättävänkin nopeasti, joten lähdimme taas tekemään ympyröitä. Nyt tamma totteli jo suhteellisen hyvin, vaikka välillä sen olikin pakko palauttaa ratsastaja takaisin maan pinnalle menemällä yhtäkkiä kentän lävitse toiselle puolelle. Vaikka Juliet ei vielä kovinkaan hyvin ollut taivutettuna, alkoi se silti kuunnella enemmän ratsastajaansa. Päätimme jättää laukat tänään välistä, joten sovimme heidän tulevan vielä huomenna valmennukseen, jotta pääsisimme treenaamaan niitäkin hieman.

28.7.2017 - Sanin (VRL-10954) valmennus:

Seuraavaksi valmennettavakseni tulikin jo tuttu ratsukko, shetlanninponitamma Juliet ratsastajansa kanssa. Eilen olimme hioneet ihan perusjuttuja ravissa sekä käynnissä, joten tänään tarkoituksena oli tehdä laukkatyöskentelyä ja muita vähän vaativampia juttuja. Ratsukko oli jo verytellyt valmiiksi. Nyt heillä oli sujunut jo paljon paremmin eiliseen verrattuna ja Juliet kuunteli jo suhteellisen hyvin ratsastajaansa. Lähdimme ensin tekemään pohkeenväistöjä käynnissä. Juliet alkuun vähän vastusteli, eikä vahingossakaan ottanut yhtäkään ristiaskelta. Ratsastaja sai kuitenkin nopeasti tamman hallintaan, mutta silti Juliet ei vieläkään oikein viitsinyt ottaa takajalkoja mukaan. Kehotin ratsastajaa laittamaan sisäpohkeen kunnolla taakse ja raipalla vielä naputtelemaan muutaman kerran pohkeen taakse. Kyllä Juliet näytti homman osaavan, mutta se ei muuten vaan halunnut totella.

Väistöjen sujuessa harjoittelimme niitä vielä ravissa. Nytkin Juliet yritti vähän lusmuilla, mutta ratsastajan näyttäessä kaapin paikan lähtivät väistöt sujumaan. Siitä jatkoimme laukkojen parissa. Ensimmäisestä nostosta Juliet suorastaan ampaisi laukkaan pukkisarjan saattelemana. Ratsastaja oli kuitenkin varautuneena, ja pysyi vakaasti kyydissä. Pukkien jälkeen tamma kuitenkin teki 90 asteen kulmassa käännöksen oikealle, ja siinä ratsastajan tasapaino jo vähän herpaantui. Hän kuitenkin onnistui pysymään selässä. Siitä tamma päätti shownsa vielä äkkipysähdykseen, muttei vieläkään onnistunut karistamaan ratsastajaa selästään. En voinut olla naurahtamatta, ensin pitikin saada nostot kondikseen.

Lähdimme tekemään nostoja aivan rauhallisesta, kunnon mummoravista. Laukkaa muutama askel ja heti sen jälkeen takaisin raviin ja uusi nosto. Muutaman kerran Juliet vielä yritti pukittelua, mutta rauhoittui nopeasti ja nostot alkoivat sujua jo todella hyvin. Loppuun otimme vielä hieman laukkaa ihan ympyrällä. Ensin Juliet laukkasi niin kovaa kuin kintuista lähti, muttei kuitenkaan yrittänyt mitään muita kommervenkkejä. Ratsastaja sai tosissaan työskennellä selässä, mutta ahkeruus palkittiin, sillä pian tamman laukka alkoi olla todella hyvän näköistä. Onnistumiseen olikin hyvä lopettaa, kunhan ratsukko vielä hieman tutustuisi toisiinsa, olisi meno varmasti pian todella kivan näköistä.

14.11.2017 - nekotan valmennus:

Olin hyvin kiinnostunut näkemään Julietin taidot kouluratsastuksessa, koska olin kuullut, että se oli toisinaan melkoisen omapäinen. Päätin siis suunnitella ratsukolle tehtäviä, jotka vaatisivat tiukkaa päättäväisyyttä ja lujuutta ratsastajalta sekä keskittymistä ratsulta. Lämmittelyksi ratsukko teki paljon voltteja ja ympyröitä asettaen ja pitkillä sivuilla lisäten tempoa. Tähän lisättiin vielä siirtymiset, pysähdykset ja peruutukset, niin Juliet näytti jo olevan todella kuulolla. Antaakseni ratsukolle hieman haastetta rupesin huutelemaan ohjeita sitä mukaa, kun ratsukko eteni. Käsky piti suorittaa saman tien mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Aluksi siirryttiin harjoitusravista keskiraviin. Juliet näytti jo niin keskittyneeltä, ettei sitä tarvinnut kahdesti komentaa, vaan se alkoi kulkea nätisti peräänannossa. Harjoituslaukkaan siirtyminen vaati jo hieman enemmän, kun tamma päättikin nostaa vain päätään ylemmäs ja jättää ratsastajansa komennot huomiotta. Kehotin tekemään puolipidätteitä ja kokeilemaan uudestaan hieman päättäväisemmin, ja Juliet nostikin laukan oikein kiltisti. Harjoituslaukasta keskilaukkaan siirtyminen sujui ongelmitta myöskin. Komensin ratsukon kiemurauralle vastalaukassa, mikä onnistuikin vasta toisella yrityksellä, kun Juliet yritti automaattisesti vaihtaa laukan oikeaan. Laukasta siirryttiin harjoitusraviin ja lävistäjälle, jolla kehotin menemään pohkeenväistöä. Juliet sai nopeasti jutun juonesta kiinni ja näytti täysin puhtaat väistöt. Uralla taas lyhyt ja pitkä sivu laukkaa, kunnes siirryttiin keskiraviin ja siitä käyntiin. Annoin pari vinkkiä, mitä kannattaisi työstää Julietin kanssa, jos se alkaisi kiukuttelemaan, ja kiitin ratsukkoa hyvästä valmennuksesta, joka taisi jättää kaikki tyytyväisiksi.

10.6.2018 - Mercy L:n valmennus:

Odotin kauhulla, mutta suurella mielenkiinnolla näkeväni Juliet-shettiksen vaunujen edessä. Poni oli ilmeisesti kiimassa tai muuten pahalla tuulella, koska en vakiokuski sai nauttia parista kehityskeskustelusta tamman kanssa ennen kuin alkuverkka oli edes alkanut. Tarkoitus oli kerrata noviisiluokan ohjelmaa kisoja varten, joten annoin vapaat kädet verkan suhteen, kun kertasin pöytäkirjan nopeasti itse. Ohjelma ei itsessään ollut kovin vaikea, mutta ponin huono päivä aiheutti päänvaivaa. Juliet köpötti alkuohjelman ensimmäisellä kierroksella vielä todella nätisti, mutta ympyrän kohdalle kerääntynyt vesilätäkkö aiheutti draamakohtauksen. Itsellänikin meinasi ärräpäät lentää, kun ponia ei vain saanut kulkemaan edes tuon pieniä poneja syövän lätäkön vierestä. Loppuvalmenus meni sentään paremmin, kun ei tarvinnut enää keskustella joka asiasta vartin verran.

26.7.2018 - Natalian valmennus:

Olin lupautunut valmentamaan tänään pientä ja pippurista shetlanninponia ja hetken olin kyllä epäröinyt sillä olin tottunut hieman isompiin kaviokkaisiin valvovien silmieni alla. Pieni Juliet poni oli jo kentällä ratsastajansa kanssa kun saavuin paikalle ja pääsimme heti työntouhuun. Heti alkuun huomasin että ponineidillä oli jarrut ja ratti vähän hukassa joten keskittyisimme ainakin näin alkuun saamaan tamman kunnolla kuulolle. Paljon sai tehdä pysähdyksiä ja voltteja ennenkuin Juliet alkoi hieman rauhoittumaan ja kuuntelemaan ratsastajan apuja. Kokeilimme samoja kikkoja myös ravissa mutta tällä kertaa ei tarvinnut ihan pysähdyksiin saakka mennä, vaan riitti hiljennys käyntiin ja siitä uudestaan raviin. Kun Juliet alkoi olla kivasti kuulolla niin lopulta vielä otettiin vähän pohkeenväistöjä joissa poni oli vähän turhankin innokkaana. Takapää meinasi lähteä liirailemaan ihan omia teitään mutta topakka ratsastaja sai sen hyvin ojennukseen ja kulkemaan oikein sievästi pienillä jaloillaan. Olin tämän päivän työhön oikein tyytyväinen sillä saimme pienestä tikittävästä aikapommista oikein nätisti kulkevan kaunokaisen esiin. Lopulta päästin ratsukon itsenäiseen loppuverryttelyyn.

27.7.2018 - Eepu Kettulan valmennus:

Tänään saavuin Huovilan Ratsutilalle valmentamaan piskuista Julietia. Omistajansa mukaan tämä pikkuinen karvamammutti oli reipas, mutta sen kanssa vaati tiettyä määrätietoisuutta - mitä muutakaan voisi vaatia kun kyseessä olisi shettis. JP olikin poninsa kanssa valmiina kentällä tehden alkuverryttelyjä. Päätimme keskittyä ihan vain perusasioihin, olinhan kuitenkin ensimmäistä kertaa valmentamassa JPtäkin. Ratsukko alkoi työstämään pääty-ympyröitä, joilla tuli asettaa sisälle mahdollisimman huomaamattomilla avuilla ja pitkillä sivuilla ratsukko sai tehdä temmonlisäyksiä. Ratsukosta huomasi, että se oli vuosia työskennellyt yhdessä joten sain ilokseni ja yllätyksekseni nähdä reippaasti liikkuvan ponin, joka kuunteli ratsastajaansa. Juliet asettui ympyröillä todella hyvin, eikä JP joutunut muuta kuin pitämään sisäohjan ja ulkopohkeen kiinni. Temmonlisäykset sujuivat näppärästi, mitä nyt minua saattoi hieman naurattaa kun pikkuponi meni sellaista kyytiä pienillä askelilla. Piinaavan helteen takia jätimme valmennuksen lyhyeksi, sillä Juliet oli jo puolen tunnin työstämisen jälkeen ihan hiessä ja puuskutti rankasti.

Kaikki tämän sivuston materiaali © JP, ellei toisin mainita     ·     Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen

Palkintoruusukegrafiikat © Equestrian PRO, palkintopokaaligrafiikat © MWS Boutique