Stuteri Vinterdal
Etusivu Esittely Jalostusoriit Siitostammat Ruunat ja varsat Kasvatus Muuta

Llancarfan Cellweirydd KTK-III, KRJ-II

VH20-025-0029
Syntynyt 19.4.2020 Walesissa (ikä)
Punaruunikko welsh C-tamma, 130 cm

Kasvattanut Disa, Glenwood Welsh Ponies
Omistaa JP (VRL-01948)

Kilpailee valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa
Koulutustaso: vaativa/ko Helppo B


Cedion Llinaidd
KTK-III, KRJ-III, VWY-II
Rheolwr
Corwynt Llinell
Cedion Cellwair Hwyl
KTK-III, KRJ-III, VWY-II, VWY-B
Ansawdd Cudd
Presteigne Cellwair

Luonnekuvaus

Tytti löysi tiensä Vinterdaliin keskustelupalstan kautta elokuussa 2020. Disa, yksi suuresti ihailemistani ponikasvattajista, linkitti minulle Tytin myynti-ilmoituksen kun ilmoitin olevani paria welshiä vailla. Tässä vaiheessa meillä ei ollut tallissa vielä ainuttakaan glenwoodilaista, joten tartuin tarjoukseen välittömästi. Disa toki varoitteli, että tästä ponista ei varmaan mitään kaikista säyseintä tammaa tule, kun ottaa huomioon sen vanhempien temperamentit. Minä en tästä kuitenkaan peljästynyt, vaan toivotin Tytin uuteen kotiinsa onnesta soikeana.

Tytti on kokenut toistaiseksi nuoreen ikäänsä nähden jo varsinaisen kasvutarinan. Toden totta kun Tytti meille elokuussa saapui se ei ollut mikään mutkittomin poni käsitellä. Oikeastaan Tytti oli melkoinen sählääjä ja se tykkäsi rynnistää milloin minnekin kiristävästä riimunnarusta paljon välittämättä. Onneksi kova rakkaus koulutuksessa toimi ja hurja luonne jäi Tytin nuoruusvuosiin. 3-vuotiaana nuorten welshien koulutuksessa Tytti sai jo suurta kiitosta tuomareilta käytöksestään. Nykyään Tyttiä voi aika lailla huoletta hoitaa minkä tahansa tasoinen hevosmies tallilla. Tytti seisoo siivosti paikallaan ja nostaa kaviotkin valmiiksi hoitajalleen puhdistettavaksi. Taluttaessa Tytti on hieman vauhdikas, erityisesti jos se tietää, että pian koittaa ruoka-aika. Tytti ei enää harrasta rynnimistä, mutta se mielellään steppailee tai ravailee taluttajansa vierellä kun se on oikein innoissaan.

Valjakkoajo on Tytin leipälaji, mutta se on muutamia kertoja startannut myös helpoissa koululuokissa. Valjakkoajo taitaa sopia Tytille paremmin siksi, että siinä on enemmän vaihtelevuutta, sillä Tytti on jokseenkin helposti kyllästyvä poni. Hiekan kyntäminen kouluradalla on Tytistä välillä todella tylsää puuhaa, mutta koska sillä ei ole potentiaalia nousta seuraavalle tasolle niin helpossa beessä pysytään. Sen sijaan valjakkoajon vauhti ja muuttuvat maisemat pitävät Tytin virkeänä. Tytti nauttii suunnattomasti tarkkuusajosta ja maratonesteistä, joissa se pääsee oikein luvan kanssa kaahailemaan.

Jälkeläistiedot

wC-o. Noswaith Cedrych s. 3.8.2021 prt, 135 cm i. Gwydrawyr Welsh Nos

Kilpailumenestys

Valjakkoajo ja kouluratsastus

Tytti on aloittanut kilpailemisen porrastetuissa 4-vuotiaana joulukuussa 2020. Tytti on nyt saavuttanut maksimitasonsa. Se on startannut valjakkoajossa 103 kertaa (sijoitusprosentti 32 %) ja kouluratsastuksessa 20 kertaa (sijoitusprosentti 30 %).

VWY-Cupit

15.10.2022 Glenwood Welsh Ponies, Helppo B, 2/17

Päiväkirja

30.9.2022   Kyllästynyt kouluponi   (kirjoittanut omistaja)

Tänään meidän oli tarkoitus harjoitella Tytin kanssa tylsääkin tylsempää koulukoetta ajaen. Suunnitelmissa oli hioa pysähdyksiä, siirtymisiä sekä lisäyksiä. Tytti on tunnetusti hieman hapan kouluratsastusta kohtaan, mutta koska tamma on saanut itselleen itsepäisen, kouluratsastusta rakastavan omistajan, niin sitten lajia treenataan vaikka väkisin. Tänään Tytti kuitenkin tahallaan tai tahattomasti löysi tien ulos ikävästä treenistä. Tamma tuntui jo alkukäynneissä hieman haahuilevalta ja hitaalta avuille, ja sen asettaminen ja kääntäminen tuntui tulevan aina muutaman sekunnin viiveellä. Jossain vaiheessa harjoitusta Tytti alkoi taas oudosti seilata pitkin pitkää sivua, ja yritin tietysti suoristaa Tyttiä vasemmalle pois maneesin seinästä - mutta liian myöhässä. Aisa ehti ottaa kiinni maneesin seinän tukirakenteesta ja jäädä jumiin, pysäyttäen meidän (onneksi melko rauhallisen) ravin niille sijoilleen. Nuorempana Tytti olisi varmasti saanut moisesta yllätyksestä vähitäänkin slaagin, mutta nyt tamma vain jäi ihmeissään kököttämään paikoilleen seinään jumittuneena. Ei auttanut kuin kiivetä pois kyydistä ja irrottaaa aisa pois maneesin tolpan takaa. Törmäys taivutti aisan niin kovaan kulmaan, ettei sitä käsin saanut suoristettua, joten treenit jäi puolitiehen ja kärryt lähtivät sepälle korjattavaksi. Tytti oli varmasti mielissään, kun se sai muutaman päivän vapaata töistä.

3.8.2021   Tytin astutus   (kirjoittanut omistaja)

Päädyin eräänä ilta selailemaan Gwydrawyrin orikuvastoa, leikitellen ajatuksella astuttaa joku meidän maalaistammoista heidän hienoilla walesilaisillaan. Toinen toistaan upeampi ori sai minut huokailemaan ääneen haaveissani, mutta sitten klikkaamaan pois sivulta, kun muistin varsan teettämisen hintalapun. Mutta sitten eteeni osui Gwydrawyr Welsh Nos, eli omien sanojeni mukaan täydellinen welsh C-ori. Katsellessani kuvia ja videoita Nosista, ei hintalapulla ollutkaan yhtäkkiä enää väliä - olin minä ennenkin saanut pikavippiä ponijuttuja varten. Soitin puhelun Miljalle ja kerroin suunnitelmastani käyttää Nosia meidän Tytti-tammalle. Yllätys oli suuri, kun Milja ilmaisikin kiinnostuksensa tästä yhdistelmästä syntyvää varsaa kohtaan. Ainoa jännittävämpi asia, kuin upean Nosin käyttäminen meidän Tytille, olisi saada meidän oma kasvatti Gwydrawyriin! Astutus lyötiin lukkoon ja siitä syntyvä varsa sovittiin varatuksi Miljalle. Yhdistelmästä syntyi isänsä tapaan jykevä rautias ori Noswaith Cedrych, joka toden totta matkasi vieroituksensa jälkeen Gwydrawyriin Britteihin.

30.10.2020   Ensi kertaa nuorten welshien arvioinnissa   (kirjoittanut omistaja)

Welsheissä on se hienous, että niille järjestetään vaikka minkälaisia kissanristiäisiä. Yksi näistä on nuorten welshien arviointi. Kun meillä Vinterdalissa alkoi welshien määrä yllättäen kesän 2020 jälkeen räjähtämään käsiin eksponentiaalisesti, niin tajusin, että onneksi näille on jotain tekemistäkin. Lokakuussa nuorikkomme Tytti, Heluna ja Roosa lähtivät siis arvosteltaviksi. Tytti oli arvostelupäivänä täyttänyt juuri hiljattain kolme vuotta.

Nuorten welshien arvioinnissa poneista arvioidaan käytös, rakenne, liikkeet, omistajan valitsema käyttökoe sekä suku. Tytti osallistui askellajikokeeseen, valjakko- ja kouluponihan kun siitä on tulossa. Tytti on nuorena ollut todellakin hieman hankala poni käsitellä, mutta ilmeisesti tiukka kuri ja iän viisaus on alkanut vihdoin rauhoittamaan tammaa, ja Tytti sai arvostelupäivänä ällistyttävät 10/10 pistettä käytöksestä! Tokihan tamma käyttäytyi tilaisuudessa mallikkaasti, olen ehkä itse tullut sokeaksi tamman kehitykselle kun sen kanssa häärään päivittäin. Kyllä tuomarit kiittelivät, että tällaisia näiden koko perheen ponien tulisi luonteiltaan olla. Homma menikin sitten pipariksi askellajikokeen kohdalla. Myönnetään, ettei Tyttiä oltu valmisteltu tarpeeksi maneesissa vapaana juoksenteluun (meillä kun ei maneesia ole), ja päästessään vapaaksi tuntemattomassa paikassa ihmeellisessä ratsastushallissa Tytti meni suorastaan hämilleen ja sitä sai hoputtaa liikkumaan. Ne liikkeet mitä Tytti vilautti olivat kieltämättä hieman kankeita ja jopa epäpuhtaita, mutta onhan kolme pistettä parempi kuin nolla. Uskon, että paremmin treenattuna Tytti on vähintään keskiverto liikkuja.

Yhteensä Tytti sai siis 26 pistettä ja se oikeutti tamman Excellent Welsh Youngster-titteliin. Kaiken kaikkiaan kokemuksesta jäi positiivinen muisto ja aiomme ehdottomasti jatkossakin tyrkätä nuoria welshejämme arviointeihin!

30.8.2020   Tytti saapui talliin   (kirjoittanut omistaja)

Elokuussa Vinterdaliin muutti useampi welshponi, ja nuorin näistä uusista asukkaistamme oli Tytti. Tytti on erään suosikkitallini Glenwoodin kasvatti ja tämä onkin suuri syy sille, miksi välttämättä halusin Tytin meille. Kasvattaja Disa vähän minua etukäteen varoitteli, että kumpikaan Tytin vanhemmista ei ole mistään helpoimmasta päästä, vaan molemmat osaavat olla oikeita jääräpäitä sille päälle sattuessaan. Tämä ei minua säikäyttänyt, vaan uskoin olevani valmis käsittelemään kaikenlaisia poneja nyt vuoden Vinterdalin arkea pyöritettyäni. Tytti tuotiin meille sateisena sunnuntaiaamuna vasta hiljattain 2 vuotta täyttäneenä. Nuori Tytti, joka ei vielä kertaakaan elämässään ollut poistunut Glenwoodin pihasta, oli muutosta vähintäänkin sekaisin. Oikeastaan Tytin taluttaminen karsinaan tuntui samalta, kuin olisi pidellyt narun päässä leijaa tuulisella myrskysäällä. Katsotaan, millainen poni tästä nuorikosta meille kehittyy!

Valjakkoajovalmennukset

27.9.2022   Kirsiinan valmennus

Punaruunikko tamma kuskeineen oli jo käynyt askellajit läpi kentälle saapuessani. Poni nimeltä Tytti näytti olevan hyvin kuulolla, ja JP vaikutti erittäin pätevältä kuskilta. Tänään harjoittelimme vaihtoja ja väistöjä. Vaihdot suoritettiin pysähdyksestä raviin, käynnistä laukkaan ja laukasta käyntiin. Väistöt taas olivat avoväistöjä ravissa. Näillä saataisiin Tyttikin pysymään hereillä ja se tuskin heti kyllästyisi. Ja se toimikin hyvin. Tytti oli kuuliainen ja suoritti tehtäviä rennosti, ja pysyi hyvässä muodossa. Puolessa välissä väistöjä tosin kentän takaosalta huudahti fasaani, joka pelästytti keskittyneen tamman, sekä varmasti sen kuskin. Minä ainakin säikähdin perin pohjin. Kävin häätämässä kookkaan linnun ja sillä välin JP rauhoitteli poniaan ja yritti saada sen takaisin kuulolle. Tässä kestikin hyvän aikaa, mutta loppujen lopuksi Tytti rauhottui sen verran, että valjakko suoritti avoväistötehtävän loppuun. Koska valmennus oli täynnä jännitystä, päästin valjakon lopettelemaan.

Ikääntyminen ja aikajana

19.04.2020 – 0v (syntynyt)
19.06.2020 – 1v
19.08.2020 – 2v (muuttanut Vinterdaliin)
19.10.2029 – 3v
19.12.2020 – 4v (kantakirjattu)
19.02.2021 – 5v
19.04.2021 – 6v
19.06.2021 – 7v (varsonut)
19.08.2021 – 8v
19.10.2021 – 9v
19.12.2021 – 10v
19.02.2022 – 11v
19.04.2022 – 12v
19.06.2022 – 13v
19.08.2022 – 14v
19.10.2022 – 15v
19.12.2022 – 16v
19.02.2023 – 17v
19.04.2023 – 18v
19.06.2023 – 19v
19.08.2023 – 20v
19.10.2023 – 21v