Fellbury Stud
Etusivu Esittely Toiminta Shetlanninponioriit Shetlanninponitammat

Cecam Roadrunner

Syntynyt 13.7.2010, Saksa
Rekisterinumero VH11-017-0031
Valjakkoajopainotteinen / noviisi

Minishetlanninponiori
Punarautias, 82 cm

Kasvattanut Jenni T., Cecam Shetlands
Omistaa JP (VRL-01948), Fellbury Stud

Sukulaiset

i: Rockall v. Neerwied
mini, prt, 85 cm
ii: Wiske v.d. Leinhof evm
tunt
ie: Yvonne v.d. Leinhof evm
tunt
e: Tessa v. St. Kersenhof
mini, rtkrj, 83 cm
ei: Sinjeur van Stal Gemet evm
tunt
ee: Wilma Ylbeos evm
tunt

Jälkeläiset

synt. 14.5.2021 minishe-o Rocco av Vinterdal emä Limit v. Pijnboompit om. Stuteri Vinterdal
synt. 28.9.2021 minishe-t Fellbury Desert Rose emä Primrose Dei om. Maldwyn
synt. 8.10.2021 minishe-t Blackton Cherrybeary emä Keijumäen Minty Nibs om. Mossbank Stud

Luonnekuvaus

Rode on Cecam Shetlandsin ensimmäinen minikasvatti ja näin ollen kasvattajalleen erityisen merkityksellinen poni - tämän vuoksi olinkin niin innoissani ja otettu, kun Jenni suostui myymään 10-vuotiaan oriin meille Vinterdaliin maaliskuussa 2021. Jenni kertoi, että nuorena Rode oli hontelo poni, mutta mitä isommaksi ori kasvoi, sitä enemmän sen orimaisuus ja pippurinen luonne tulivat esille.

Rode on luonteeltaan jekutteleva ja suorastaan kiero. Rode tekee hyvin suunniteltuja ja ovelia jekkuja kaikille tallilaisille kuin vanha tekijä. Yksikään ihminen ei pääse Roden kanssa helpolla: tutustuessaan uusiin ihmisiin Rode testaa heti, kuinka helposti ketäkin voi pomotella. Rodella on iso ego ja se näkyy: Rode luulee, että hän voi ohjata ihmisiä kuin sätkynukkeja. Myös Rode on kuitenkin sisimmiltään herkkä halipni, mutta tätä Rode ei paljasta ihan kenelle tahansa. Vain kaikista pisimpään Roden kanssa tekemisissä olleet hoitajat saavat nauttia tämän ponin seurasta ilman pelkoa kepposista heti kun selkänsä kääntää.

Hoitaessa Rode on kärsimätön hosuja. Rode ei jaksaisi millään seisoa paikallaan - edes käytävällä sidottuna Rode ei alistu kohtaloonsa, vaan vänkyröi ja pyörii kuin ankerias hoitajansa käsissä. Kärsimättömänä ponina Roden kaikki raajat heiluvat vähän sinne sun tänne täysin varoittamatta, joten hoitajana Roden takajalkojen ja hännän kohdalla saa olla varovainen. Taluttaessa Rode on energinen sooloilija, mutta napakka komennus pistää Roden ojennukseen - ainakin hetkeksi. Kotona Roden itsepäisyys ilmenee lähinnä vetokilpailuina tarhaan tai talliin, mutta kodin ulkopuolella Rode on niin ylivirittynyt mielenkiintoisesta ympäristöstä, että se tunttuu poukkoilevan aivan nonstoppina narun toisessa päässä. Roden hallintaan vaaditaan vähintäänkin yhtä itsepäinen käsittelijä kuin ori itse on.

Ajaessa Rode sellaista surullisenkuuluisaa "hitaasti lämpenevää" sorttia. Aina alkuun Rode tykkää omatoimisesti peruutella, hypähdellä ja muutenkin testailla ohjastajaansa milloin milläkin tavoin. Roden kanssa täytyy osoittaa oma valta-asemansa erittäin jämptisti ja myötätunnottomasti, jotta Rode luovuttaa kuningasleikin ja antaa ohjastajalle myöden. Rode on energinen liikkuja ja sen kanssa ei tarvitse pelätä, että paukut loppuisivat kesken. Roden kanssa ongelmaksi muodostuu pikemminkin oriin turhautuminen joko liian yksinkertaisiin tai liian haastaviin tehtäviin, joista Rode osoittaa mieltään pienillä hypyillä tai suunnanvaihdoksilla. Myös ihan tavalliset asiat, kuten sateenvarjot tai valokuvaajat kentän nurkissa, saattavat yllättäen "järkyttää" Rodea, jos ohjastaja ei anna oriille tarpeeksi tekemistä, tai jos Rode kokee, että häneltä pyydetään liikoja ja avut ovat epäselvät.

Kilpailutulokset

VVJ-valjakkoajo vt. 4/3 (1416.78p)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00 p.
Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 742.62 p.
Tahti ja irtonaisuus 0.00 p.
Tarkkuus ja ketteryys 674.16 p.

Arvokilpailut - 2 sijoitusta

30.04.2021 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 5/43
31.05.2021 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 4/74

Päiväkirja

12.3.2021 - Uutta vanhaa verta

Kirjoitettu Roden saapumisesta sen edelliselle kotitallille Stuteri Vinterdaliin (sama omistaja).

Maaliskuussa 2021 Vinterdaliin saapui pitkästä aikaa uusia poneja (huom. "pitkästä aikaa" tarkoittaa poniaddiktille muutamaa viikkoa). Tällä kertaa trailerin kyydissä meille ei kuitenkaan saapunut tuontiponilaumaa tai vastavieroitettua varsaa, vaan kaksi yli 10-vuotiasta minishettistä! Kyseessä ovat Cecam Roadrunner sekä Limit v. Pijnboompit, jotka molemmat ostin poniharrastuksen jo lopettaneelta Jenni T:ltä. Olin aivan onnesta sekaisin saadessani itselleni kaksi näin upeasukuista ponia, jotka sopisivat Vinterdalin jalostusohjelmaan kuin nakutettu. Ihastellessani netissä ponien värejä ja sukuja en kiinnittänyt juuri huomiota ponien luonteisiin, vaikka Jenni varoittelikin, että nämä eivät sitten ole mitään pumpulipäisiä lasten haliponeja. Minä vähät näistä sanoista välitin - eihän cecamilainen tai pijnboompitlainen shettis voi olla huono ostos. Todellisuus iskikin sitten kunnolla päin naamaa, kun sain Roden ja Limen riimunnarut käsiini ponien kuljettajalta. Toisessa kädessä Rode sukkuloi ympyrää ja toisessa kädessä Lime juurtui kavioistaan maahan korvat luimussa. Näin sieluni silmin Jennin piehtaroimassa poneista pulittamassani setelikasassa, kun minä jäin näiden kahden ryökäleen armoille. Ei muuta kuin tervetuloa talliin pikkuponit - katsotaan, miten arki näiden kanssa lähtee käyntiin.

Kirjoittaja: omistaja