Hummelgrands Rosette

KTK-II, VVJ-I

RIP 16.8.2018 - 17.8.2022

Rosette jouduttiin lopettamaan 24-vuotiaana vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi. Rosette oli yksi tallin ensimmäisistä poneista, jonka kaikki muistavat sen veijarimaisesta luonteesta.


Kuva © JP

VH19-017-0524
Syntynyt 16.8.2018 Ruotsissa (ikä)
Rautias minishetlanninponitamma, 85 cm

Maahantuonut JP, Stuteri Vinterdal
Omistaa JP (VRL-01948)

Valjakkoajopainotteinen
Koulutustaso: noviisi

Luonnekuvaus

Rosette on yksi kolmesta Vinterdalin ensimmäisestä asukkaasta. Rosette on syntynyt ja kasvatettu niin ikään Ruotsissa, mutta 4-vuotiaana se myytiin kasvattajaltaan välittäjälle, jossa se ystävystyi kahden brittiläisen minitamman kanssa. Nämä kolme ovat käytännössä siitä asti olleet erottamaton tiimi. Minä sitten jonkun päähänpiston seurauksena ostin nämä kolme palleroa itselleni Vinterdaliin. Kolme alle metristä ponia on helppo paimentaa laumana, mutta yksin ostettuna nuori, kouluttamaton Rosette olisi saattanut olla hieman haasteellisempi kotiuttaa uusiin maisemiin. Rosette on ehdottomasti laumansa nynny, jota hierarkiassa korkeammalla olevat ponit tykkäävät pompotella. Siitäkin huolimatta Rosette on tyypillinen, kovakalloinen shettis, joka tapaa aina testailla rajojaan ihmisten kanssa.

Sukutaulu

Bolero av Vridning evm
minishe, m, 86 cm
Liljevalls Watson evm
minishe, m, 84 cm
Prissy of Inglewood evm
minishe, vkk, 84 cm
Bendstorp Rosemary evm
minishe, prt, 84 cm
Villanäs Baron evm
minishe, mkrj, 84 cm
Bendstorp Mimosa evm
minishe, m, 84 cm
Lue Roseten sukuselvitys

Jälkeläistiedot

minishe-t. Rosalie av Vinterdal s. 11.1.2020 vkk, 84 cm i. Ulverstone Robin's Ray
minishe-t. Rubi av Vinterdal s. 13.4.2020 rn, 84 cm i. Crownbright Cameron
minishe-t. Roxette av Vinterdal s. 6.7.2020 prt, 84 cm i. Campcroft Mosaic

Kilpailumenestys

Valjakkoajo

Rosette on aloittanut kilpailemisen porrastetuissa 7-vuotiaana lokakuussa 2019. Rosette on nyt saavuttanut maksimitasonsa. Se on startannut 32 kertaa, joista 9 on ollut voittoja ja 0 sijoituksia (sijoitusprosentti 28 %).

Arvokilpailut

31.12.2019 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 8/95
31.07.2020 VVJ Cup, noviisi yhdistetty yksilöille, 6/57

NJ-näyttelytulokset

Ei tuloksia.

Päiväkirja

28.8.2020   Kerrasta poikki   (kirjoittanut omistaja)

Elokuun lopulla 2020 Vinterdalin olivat vallanneet isot welshponit. Kahden päivän sisällä talliimme oli muuttanut D-tamma Eboni ja C-ori Foffe. Näiden muuttopäivien aikana tallipihassa on ollut tavallista enemmän vilskettä ja meteliä, ja tämäkös on herättänyt Roseten kiinnostuksen. Shettispihatosta ei ole suoraa näkymää niihin tarhoihin, joissa uudet welshimme majailevat, joten uteliaisuus mahtoi suorastaan kalvata Roseten pientä päätä. Torstai-iltapäivällä Rosette sai sitten kuningasidean karata pihatosta päästäkseen näkemään, että mistä tallipihan hulinassa on kysymys. Rosette valitsi kuitenkin huonon ajan karkureissulleen - minä seisoin juuri hoitamassa Foffe-oria kulman takana. Nähdessään täysin yllättäen itseään puoli metriä korkeamman tuntemattoman mustan oriin Rosette sai pahan sätkyn ja lähti tiukan U-kännöksen kautta häntä koipien välissä kipittämään takaisin pihattoonsa päin. Takaisin tarhan puolelle neropattimme ei päässyt omin avuin (vaikka ulospäin reitti tuntui löytyneen helposti), joten tulin päästämään ponin takaisin kavereidensa luokse, jotka muuten eivät olleet kiinnittäneet mitään huomiota Roseten pieneen ristiretkeen. Tämä oli ensimmäinen, ja toivottavasti myös viimeinen kerta, kun Rosette on karannut pihatosta.

21.11.2019   Paksuna   (kirjoittanut omistaja)

Meidän leasing-ori Ray viettää viimeisiä viikkojaan Vinterdalissa, ja tästä liikuttuneena minä päätin yrittää saada oriista meille vielä viimeiset kasvatit. Rosette on viime aikoina menestynyt odottamattoman upeasti valjakkoajokisoissa ja osoittanut olevansa yllättävän terävä poni - kotona se ilmeisesti tykkää vain meidän kiusaksi esittää urpoa. Minä päätin tarttua tilaisuuteen ja yrittää saada meille vielä pikku-Roseten ennen Rayn paluuta omistajalleen. Aiemmin minä ajattelin, että eihän noin hölmön ponin kuin Roseten kannata lisääntyä, varsinkaan näin uudelle kasvattajalle. Luottoni Rosetteen on kuitenkin kasvanut yhteisten hienojen kisasuoritusten ja treenien myötä räjähdysmäisesti, joten ensimmäistä kertaa olin aivan satavarma, että Rosette tuo meille takuulla hienon varsan. Tällä viikolla eläinlääkäri ultrasi Roseten tiineeksi, ja kyllähän siinä meinasi liikuttua kyyneliin. Me ollaan kuljettu Roseten kanssa pitkä matka lyhyessä ajassa. Tammikuuta siis odotellessa!

31.9.2019   Kärrykuulumisia   (kirjoittanut omistaja)

Rosette on ollut nyt Josefin Friholmin hellässä mutta määrätietoisessa koulutuksessa vuoden. Ohjasajo oli aluksi Rosetelle asia, joka ei meinannut aueta rautalangasta vääntämälläkään, joten olimme siksi hyvin yllättyneitä, kun pieni tamma veti kärryjä perässään ensimmäistä kertaa kuin vanha tekijä. Aluksi Rosette veti kärryjä vain lyhyissä pätkissä kentällä ja hiljaisilla maastoteillä, edeten sitten hankalampiin kouluharjoituksiin. Nykyään treenit kotona sujuvat kuin vettä vain, joten odotan innolla - ja toisaalta myös kauhulla - Roseten ensimmäisiä kisoja vieraalla tallilla. Kuulen jo korvissani sen kitinän määrän, kun Ulle ja Alma jäävät tallipihaan ja Rosettea ahdataan yksin traileriin. Muutamille ensimmäiselle kisareissulle täytyy ottaa ponikaverit mukaan kaikkien hermojen säästämiseksi.

10.8.2019   Ajo-opetus alkakoon   (kirjoittanut omistaja)

Minulla itselläni ei ole kokemusta hevosten saatika ponien kouluttamisesta. Olen kuitenkin keskiverto ohjastaja, ja nyt kun pihallani vihdoin kökötti kolme shettistä, niin halusin muovata niistä itselleni kivoja kärryponeja. Yksi poni oli jo entuudestaan ajo-opettu ja toista en päättänyt pistää koulutukseen ollenkaan (se olisi todennäköisesti ollut suurta rahan- ja ajanhukkaa), joten jäljelle jäi enää Rosette. Rosette on ihan "hauska" ja hyvin liikkuva poni, joten uskoin, että siinä olisi potentiaalia.

Roseten kouluttajaksi valikoitui ruotsalainen pitkän linjan ohjastaja/kasvattaja/poni-intoilija Josefin Friholm. Hän on nyt työskennellyt Roseten kanssa ohjasajon parissa pari viikkoa ja meno alkaa näyttää ihan kelvolliselta. Aluksi Rosette ei tahtonut ymmärtää, että mitä taluttaja tekeekin yhtäkkiä hänen takanaan, mutta kyllä asia alkoi lopulta painua ponin kalloon. Ensi viikolla Rosetelle pistetään ensimmäistä kertaa kärryt perään!

24.7.2019   Rosette tapaa talikon   (kirjoittanut omistaja)

Voi terve mitä lämpötiloja! Heinäkuun loppu 2019 oli niin kuuma, ettei ihmisiä eikä ponejakaan kiinnostanut mikään muu kuin mahdollisimman vähän rasitettuna pysyminen. Vinterdalin ponit olivat pakkautuneet sisälle pihaton makuuhalliin karkuun porottavaa aurinkoa ja raivopäisiä ötököitä. Olisin itsekin toivonut voivani maata kotona paikallaan tuulettimen vieressä, mutta valitettavasti keskiviikko on minun tallivuoroni.

Aloitan aina tavallisesti makuuhallin puhdistuksesta, mutta se osoittautui tällä kertaa hankalaksi. Kaikki neljä poniani olivat nimittäin varmaan helteen takia jotenkin sulaneet ja hitsautuneet kavioistaan lattiaan kiinni. Yritin paimentaa poneja ulos makuuhallista, mutta yksikään ei ottanut käskyjä kuuleviin korviinsa. No, hommat on saatava alta pois mahdollisimman nopeasti, joten aloin taktisesti keräämään kakkaa niistä paikoista, missä oli tilaa liikkua.

Huomasin siinä puuhaillessani, että Rosette oli hyvin kiinnostunut talikosta. Tamma tuijotti minua tiiviisti makuuhallin toisesta päästä. En tiedä, onko Rosette koskaan ennen edes nähnyt talikkoa käytössä. Minun ravistellessani talikkoa Roseten pää heilui ylös-alas samaan tahtiin ja tamma tuijotti kapistusta silmät pyöreinä. Pikkuhiljaa Rosette ujuttautui lähemmäs minua ja tuli tekemään lähempää tuttavuutta talikon kanssa. Tamma haisteli sitä pitkään ja hartaasti, koittaa ottaa sen suuhun, ja lopulta hieroi hikistä päätään siihen. Tietysti myös kottikärryt, joihin lapioin lantaa, piti käydä tarkastamassa. Muut ponit eivät suurin piirtein edes huomanneet olemassaoloani, joten oli kiva viettää Roseten kanssa yhteinen siivoustuokio. Saatuani hallin siivotuksi päättivät ponit yhtäkkiä yksimielisesti poistua makuuhallista jonossa ulos laidunta kohti.

19.7.2019   Poneihin tutustumista   (kirjoittanut omistaja)

Kauhukolmikko on nyt ollut rikastuttamassa Vinterdalin arkea parin viikon ajan. Kyllä meinasi mieheltä tippua leuka maahan, kun minä köröttelin pihaan trailerin kanssa ja trailerista ulos punki kolme hädin tuskin lantiolle asti ulottuvaa kääpiöponia. Ponit ovat nyt olleet päätoimisesti ruohonleikkaajia yhdellä laitumellamme, mutta olen samalla koittanut vähän kartoittaa jokaisen tilannetta yksilöllisesti. Tammat ovat toden totta viihtyneet hyvin tiiviisti yhdessä viimeisen vuoden ajan. Kun yhden tahtoo erottaa porukasta edes tilapäisesti, niin siinä saa kiskoa kyllä ihan hengästymiseen asti. Pieniksi poneiksi nuo osaavat kyllä olla käsittämättömän itsepäisiä. Niin, ponejahan on siis kolme kappaletta: Rosette, Ulle ja Alma. Ensimmäinen on koto-ruotsalainen, kaksi muuta on tuotu Briteistä.

Rosette on porukan nuorin ja eittämättä kovin viipottaja. Rosette tykkää vähän seurata sen vanhempia kavereitaan ja ottaa niiden peeloiluista mallia. Rosette oli heittämättä hankalin erottaa porukasta. Kun aikuiset kaverinsa keskittyivät laidunruohon lyhentämiseen, niin minä keskityin Roseten kiskomiseen tallipihalle päin. Rosette puolestaan kitisi kavereidensa perään minkä kerkesi, yritti joka välissä karata käsistä tai tehdä jotain sirkustemppuja minun harhauttamiseksi. Pienen taistelun jälkeen pääsimme kuitenkin pihalle ja minä katsoin vähän maasta käsin ja ympyrällä juoksuttaen tamman liikkeitä ja käyttäytymistä. Ihan näppärä ja reipas tamma – tämän voisi melkein opettaa ajollekin. Siihen tosin tarvitsen osaavaa apua.

10.7.2019   Vinterdalin ensimmäiset asukkaat   (kirjoittanut omistaja)

En oikein näin jälkikäteen osaa sanoa, että mikähän minulla päässä viirasi, kun innostuin kolmen koplana myytävän minishettistammalauman myynti-ilmoituksesta. No joo, olihan ne ihan pirun söpöjä, varsinkin kun saatekuva oli viime talvelta ja jokaisella ponilla oli päällään sellaiset talviturkit ettei niistä korvia tai kavioitakaan erottanut. Niin. Kohtuuhintaan myynnissä huumorintajuisia poneja, helppoja ja halpoja omistaa. Voi niillä kokeilla jotain poniagilityäkin jos huvittaa, kuvaili myyjä. Kerrassaan houkuttelevaa. Meillähän on jo hyvä pihattokin valmiina. Ei sitä sen kauempaa tarvinnut pohtia – jostainhan se tallin täyttö on aina aloitettava. Illalla mieheni kysyi, että miksi säästötililtä on kadonnut kruunuja. Heh, odotapa vaan kun näet.

Ikääntyminen ja aikajana

16.08.2018 – 0v (syntynyt)
16.10.2018 – 1v
16.12.2018 – 2v
16.02.2019 – 3v
16.04.2019 – 4v (muuttanut evm)
16.06.2019 – 5v (muuttanut Vinterdaliin)
16.08.2019 – 6v
16.10.2019 – 7v
16.12.2019 – 8v (varsonut)
16.02.2020 – 9v (varsonut)
16.04.2020 – 10v
16.06.2020 – 11v (varsonut; kantakirjattu)
16.08.2020 – 12v
16.10.2020 – 13v
16.12.2020 – 14v
16.02.2021 – 15v
16.04.2021 – 16v
16.06.2021 – 17v
16.08.2021 – 18v
16.10.2021 – 19v
16.12.2021 – 20v
16.02.2022 – 21v
16.04.2022 – 22v
16.06.2022 – 23v
16.08.2022 – 24v (kuollut)