RIP 5.5.2020 - 7.4.2023
Roosa jouduttiin lopettamaan parantumattoman suolistosairauden takia 17-vuotiaana.
![]() Kuva © JP |
VH20-025-0037
Kasvattanut Assi, Murroksen ratsutila
Kilpailee valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa |
Roosa muutti Vinterdaliin 21.10.2020 tilausvarsana Murroksen ratsutilalta. Roosa on luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, mutta innostuessaan varsinainen sähikäinen. Roosan yli-innostumisia ei kuitenkaan tarvitse tavallisissa arjen askareissa peljätä, sillä arkisissa ja yllätöksettömissä harjaus- ja varustustilanteissa Roosan voi aina luottaa olevan lauhkea kuin lammas. Kun Roosa tuntee olonsa turvalliseksi, se on niin tyyni ja suorastaan löysä, että tamma tuntuu ajelehtivan ihan omissa maailmoissaan irrallisena tallin tapahtumista.
Vaikka Roosa onkin 90 % ajasta oma laiskanpulskea itsensä, muuttuu se joissain tilanteissa aivan eri poniksi - tätä ponia kutsumme Ralli-Roosaksi, koska siitä tulee normaalia rauhaa ja harmoniaa rakastavaa luonnettaan vastoin hetkellisesti malttamaton, pidättelemätön ja suorastaan orimainen energiapaukku. Ralli-Roosa -tilanteet ovat vaikeasti ennakoitavia ja usein yllättävät kaikki kerralla, mutta mainittakoon muutama tilanne, joissa Ralli-Roosa on tehnyt esiintymisen: kun Roosa näki ensimmäistä kertaa minishetlanninponivarsan, kun Roosa asteli ensimmäistä kertaa nurmikentälle kisoissa, ja kun Roosaa juoksutettiin ensimmäistä kertaa satula selässä nuorena. Voi siis olla, että uudet, erikoiset tilanteet saavat Roosan hepuliin.
Ratsuna ja ajoponina Roosa on luotettava ja rehti. Ihan vuorenvarmaksi sitä ei voi kuvailla, mutta pääasiassa aina Roosa käyttäytyy rauhallisesti ja järkevästi, erityisesti kotikentällä. Roosaa ei häiritse lepattavat pressut tai yllättävät äänet, vaan Roosa ahertaa aina niin tunnollisesti, että se ei taida edes huomata ulkomaailman tapahtumia. Kisoissa Ralli-Roosailun riskin on suurempi, mutta yleisesti ottaen Roosan kanssa kisakentillä ei tarvitse olla huolissaan ponin mahdollisista sekoiluista. Roosan kanssa päällimmäinen huolenaihe on pikemminkin tamman vauhti, joka on lähtökohtaisesti luokkaa elefantti.
i: Dyffryn Alastair wC, m sb, 127 cm VIR MVA Ch, KTK-I |
ii: Blaenffos Augustus evm wC, mrn, 135 cm |
iii: Blaenffos Gladis Llanbadrig evm wC, mrn, 130 cm |
iie: Mynyddislwyn Gruffydd Cybi evm wC, m, 131 cm |
||
ie: Green Dinadan Mwnt evm wC, mpäis, 133 cm |
iei: Llanbethery Nevett evm wC, mpäis, 128 cm |
|
iee: Crossway Smith Sophie evm wC, mkm, 129 cm |
||
e: Marchwiel Lady Carys wC, trn, 135 cm VIR MVA Ch, VSN Nat Ch, KTK-II |
ei: Marchwiel Welsh Spring evm wC, trn, 133 cm |
eii: Llwynypia Welsh Flyer evm wC, rn, 135 cm |
eie: Marchwiel Seren evm wC, trt, 131 cm |
||
ee: Marchwiel Lady Carly evm wC, rn, 134 cm |
eei: Marchwiel Reuben evm wC, rnvkk, 132 cm |
|
eee: Marchwiel Lady Carmen evm wC, prn, 128 cm |
wC-t. | Gwyn Rhianwen | s. 10.3.2022 | rt sb, 132 cm | i. Siana Gwyn Llew |
Valjakkoajo ja kouluratsastusRoosa on aloittanut kilpailemisen porrastetuissa 4-vuotiaana tammikuussa 2021. Roosa on nyt saavuttanut maksimitasonsa. Se on startannut valjakkoajossa 120 kertaa (sijoitusprosentti 20 %) ja kouluratsastuksessa 20 kertaa (sijoitusprosentti 15 %). Arvokilpailut
30.9.2021 VVJ Cup, vaativa yhdistetty yksilöille, 2/42 |
NJ-näyttelytulokset
19.4.2021 Ponitila Adina - irtoSERT (pt. Jannica) VWY-Cupit15.10.2022 Glenwood Welsh Ponies, vaativa valj., 3/10 |
Tänä vuonna ilokseni Keilakunkku järjestettiin pitkästä aikaa myös keväällä! Mukaan kisoihin Vinterdalista lähti parikin minishettistä ja welshiä, mukaan lukien Roosa. Roosalla on jo valjakkoura paketissa, mutta koska tamma ei ehtinyt koskaan kisauransa aikana osallistua Keilakunkkuun niin päätin ilmoittaa tamman mukaan karkeloihin.
Keilakunkku on kolmepäiväinen mittelö, jossa kilpaillaan kaikissa osakokeissa. Ensimmäisen päivän koulukoe ei mennyt meiltä ihan nappiin, mutta syytettäköön tästä jännittynyttä kuskia sekä tamman pitkää kisataukoa. Roosa oli tahmea ja hidas avuille, eikä ratakaan ollut se kaikista stimuloivin. Sama flegmaattinen meininki jatkui toisen päivän kestävyyskokeessa, jossa minulla jo kasvoi vähän huoli Roosan hitaudesta. Eläinlääkäri vakuutti kaiken kuitenkin olevan ok tamman terveyden puolesta, joten jatkoimme viimeiseen osakilpailuun, vaikkakin olin jo heittänyt toiveet menestyksestä kankkulan kaivoon. Viimeisenä päivänä tarkkuskokeessa Roosa kuitenkin yllätti kaikki tuomallla Ralli-Roosan takaisin areenoille! Nähdessään kartiot radalla Roosa tuntui selkeästi virittyvän ohjaksien päässä ja tammasta löytyi aivan uutta tarmoa ja tempoa. Ehkä Roosa tarvitsi pari päivää innostua kisaponin elämästä. Sijoituimme tarkkuuskokeessa peräti toisiksi ja saimme kotiintuomiseksi upean Keilakunkku-ruusukkeen!
Tammikuussa 2021 Roosa täytti neljä vuotta, minkä kunniaksi päätimme viedä tamman kantakirjattavaksi. Roosahan on syntyjään kantakirjakelpoinen sen vanhempien meriittien takia, joten kelpoisuutta ei tarvinnut hakea näyttelyistä. Toki näyttelyt ovat hyvää harjoittelua, mutta luulen että fiksun Roosan kanssa nuorten welshien arviointi sekä kotona treenaaminen riittivät tätä tilaisuutta varten. Roosa ei toki joutunut yksin matkustamaan uuteen paikkaan, vaan sen paras kaveri Heluna oli myös mukana. Tyypilliseen tapaansa Roosa käyttäytyi paikan päällä oikein esimerkillisesti, mitä se nyt muutamiin ponien hirnuntakarkeloihin liittyi sellaisella innolla että minulta meinasi tärykalvot puhjeta vierellä seistessä. Tyhjä maneesi oli Roosan mielestä hyvin kiinnostava ja tamma näyttikin ihanan valppaalta ja eloisalta arvioinnin aikana. Tuomariston pisterivi oli 20 + 20 + 21 + 20 eli Roosa palkittiin ensimmäisellä kantakirjapalkinnolla! Verrattuna nuorten welshien arvioinnissa saatuihin rakennepisteisiin (6/10) tämä on jo huomattava parannus ja varmaan osoitus siitä, että Roosa on kehittynyt oikeaan suuntaan.
Welsheissä on se hienous, että niille järjestetään vaikka minkälaisia kissanristiäisiä. Yksi näistä on nuorten welshien arviointi. Kun meillä Vinterdalissa alkoi welshien määrä yllättäen kesän 2020 jälkeen räjähtämään käsiin eksponentiaalisesti, niin tajusin, että onneksi näille on jotain tekemistäkin. Lokakuussa nuorikkomme Roosa, Tytti ja Heluna lähtivät siis arvosteltaviksi. Roosa oli arvostelupäivänä noin kaksi- ja puolivuotias.
Nuorten welshien arvioinnissa poneista arvioidaan käytös, rakenne, liikkeet, omistajan valitsema käyttökoe sekä suku. Roosa osallistui askellajikokeeseen, valjakko- ja kouluponihan kun siitä on tulossa. Verraten ikätoveriinsa Helunaan Roosan käytös tilaisuudessa oli varsin hyvä. Tammaa ei tarvennut hävetä jatkuvasti, vaan kymmenet esiintymisharjoitukset kotikentällä olivat selvästi uponneet kaaliin. Roosa ei ollut maisemanvaihdoksestakaan ihmeissään, vaan se oli oma, järkevä itsensä. Rakenteesta en odottanut alkujaankaan päätähuimaavia pisteitä, mutta 6/10 oli silti mielestäni piste tai pari alakanttiin. Ehkä iän myötä tamma kasvaa parempaan suuntaan. Liikkeiden esittämisessä kohtaloksemme koitui laukka. Laukassa ei ollut huonoa pelkästään sen surkea esitys (Roosa innostui vauhdista ja heitti hienoa pukkipotkulaukkaa josta sain itsekin esittäjänä osumaa reiteeni), mutta myös mekaniikka. Roosa ei vielä osaa kantaa itseään kovin hyvin ja sen laukka on melko nelitahtista. Tuli sieltä muutama asiallinenkin pätkä, mutta 1/10 pistettä laukasta oli ihan ansaittu tuomio. Toivottavasti tätä päästään aikanaan petraamaan.
Yhteispistepotti Roosalla oli 21 ja se oikeutti tamman Quality Welsh Youngster-titteliin. Kaiken kaikkiaan kokemuksesta jäi positiivinen muisto ja aiomme ehdottomasti jatkossakin tyrkätä nuoria welshejämme arviointeihin!
Vuonna 2020 minulle kävi niin onnekkaasti, että sain suostuteltua kaksi ihailemaani ponikasvattajaa teetättämään tilausvarsat meille Vinterdaliin. Tiesin jo alun alkaen tarkkaan, että millaisille welsheille meillä oli tarvetta, ja tiesin myös mistä etsiä niille vanhempia. Welsh-intoni oli ehdottomasti kovassa kasvussa, ja olin laskelmoinut kovasti, että minkä tyyppisiä tammoja meille tarvittaisiin, jotta saisimme welsh-kasvatuksen todella potkaistua käyntiin 2021 puolella.
Suuri tarve meillä oli lyhytsukuisille welsh C-tammalle. Oma aloittelevan welsh-kasvattajan mielikuvani oli se, että C-sektion ponit eivät olleet yhtä kovassa suosiossa kuin D- tai A-sektion ponit. Näin ollen unelmien varsani metsästys ei ollut kovin helppoa. Päähäni pälkähti kuitenkin kerran sattumalta, että mitähän ne on ne upeat Rhediad-ponit, joita silloin tällöin näkee näyttelyissä ja cobien sukutauluissa? Nettiseikkailuni päättyi Murroksen ratsutilan sivuille ja olin täysin myyty. Otin tallin omistajaan Assiin yhteyttä, ja hän suostui ilomielin tilausvarsaideaani. Vanhempien valinta ei ollut helppoa, niin hieno valikoima upeita poneja Murroksen ratsutilalta löytyi. Lopulta vanhemmiksi päätyivät musta Alan ja ruunikko Carys, molemmat kantakirjattuja muotovalioita.
Pikakelaus lokakuun 2020 loppuun ja tästä unelmieni yhdistelmästä oli syntynyt hemaiseva C-tamma Rhediad Lady Anwen eli Roosa. Myöskin toinen welsh-tilausvarsani Heluna oli syntynyt ja asusteli kasvattajallaan Keski-Suomessa yllättävän lähellä Roosaa. Näin ollen saimme järjestettyä tammoille yhteisen kuljetuksen kohti Ruotsia. Molemmat tammani saapuivat Ruotsiin ehjin nahoin, vaikkakin peruuttaessaan trailerista ulos ne aiheuttivat minun varpailleni vähän tuhoa. Nuorikot olivat tosiaan ihmeissään elämiensä ensimmäisistä maisemanvaihdoksista. Onneksi ne saivat lämpimän tervetulotoivotuksen tallin poneilta ja omistajita - näitä oltiin odotettu!
05.05.2020 – 0v (syntynyt) 05.07.2020 – 1v 05.09.2020 – 2v (muuttanut Vinterdaliin) 05.11.2020 – 3v 05.01.2021 – 4v (kantakirjattu) 05.03.2021 – 5v 05.05.2021 – 6v 05.07.2021 – 7v 05.09.2021 – 8v 05.11.2021 – 9v 05.01.2022 – 10v |
05.03.2022 – 11v (varsonut) 05.05.2022 – 12v 05.07.2022 – 13v 05.09.2022 – 14v 05.11.2022 – 15v 05.01.2023 – 16v 05.03.2023 – 17v (kuollut) 05.05.2023 – 18v 05.07.2023 – 19v 05.09.2023 – 20v 05.11.2023 – 21v |