VH21-024-0100

Telyn Saffrwm

KTK-II, KRJ-I, VWY-II
  • s. 1.6.2021 (20.5-vuotias)
    Alle 8v: 1 IRL kk = 1 URL a
    8v tai vanhempi: 2 IRL kk = 1 URL a
  • welsh mountain-ponitamma
  • 116 cm, punaruunikko sabino Ee/AA/nSb1
  • maahantuonut JP (VRL-01948)
  • om. JP (VRL-01948), Ylston Stud
  • taso: Helppo B

Sukutaulu

i. Pencader Llanbedr-y-cennin evm
wA, prn sab, 118 cm
ii. Rhosffynnon Acorn evm
wA, vkk, 117 cm
ie. Crwysnant Isabel evm
wA, rn sab, 118 cm
e. Glenffwrd Seren Las evm
wA, rtkm sab, 116 cm
ei. Pentrefelin Barwn Coch evm
wA, prt sab, 119 cm
ee. Tan-y-Coed Saffir evm
wA, rnkm, 115 cm

Sukuselvitys

Safin isä Pencader Llanbedr-y-cennin on aito Walesissa kasvatettu welsh mountain-poni: pieni mutta roteva, koverapäinen ja suurisilmäinen ori on ulkonäkönsä puolestaan kuin suoraan oppikirjan sivuilta, eikä sen liikkeitäkään voi pliisuiksi haukkua. Väriltään Llanbedr-y-cennin on upea punaruunikko rosoisin, rungolle asti ulottuvin valkoisin merkein. Llanbedr-y-cennin on toistaiseksi esiintynyt vain in hand-luokissa kotimaassaan, joten sen käyttöominaisuuksista ei ole vielä todisteita, mutta isänsä perusteella Llanbedr-y-cenniniltä voidaan odottaa hienoja suorituksia. Oriin on koko elämänsä esittänyt näyttelyissä sen kasvattaja-omistaja, joka kuitenkin saa eloisan ja aktiivisen jalostusoriin käsittelyn näyttämään lasten leikiltä. Llanbedr-y-cenninillä on jälkeläisiä kymmenisen kappaletta.

Safin isänisä Rhosffynnon Acorn on jäänyt welshkasvattajien muistoihin valtavan potentiaalisena ja upeana oriina, joka kuitenkin siirtyi ajasta ikuisuuteen aivan liian varhain. Nimettömältä kasvattajalta ja tuntemattomalta omistajalta peräisin oleva tuuheaharjainen voikko ilmestyi ihmisten mukaan "kuin tyhjästä" ensimmäisille oripäivilleen ja tyhjensi kaikkien yllätykseksi koko palkintopöydän. Acorn suoritti lapsiratsastajan kanssa yhden kaikkien aikojen parhaiten arvostelluista käyttökokeista. Kenellekään ei tullut yllätyksenä, että Acorn oli oikea kuuma peruna heti saatuaan jalostusluvat. Acornin lupaavasti alkanut kilpaura kouluponina päättyi traagisesti lyhyeen, kun ori loukkaantui trailerionnettomuudessa ja jouduttiin lopettamaan parantumattomien vammojen vuoksi.

Safin isänemä Crwysnant Isabel on hieman ressukka ulkonäöltään surusilmineen, lyhyine jalkoineen ja kauloineen, mutta luonteeltaan tamma on täyttä kultaa. Se on rauhallinen, ystävällinen ja peloton kuningatar, jolla on jopa ollut pieni rooli walesilaisessa televisiosarjassa! Isabel tunnetaan Walesin ponipiireissä iäkkäänä rautarouvana, joka on ollut vakiovieras näyttelykehissä varsavuosistaan asti. Nykyään jo harmaahapsinen ja notkoselkäinen veteraani esiintyy edelleen ainakin kerran vuodessa in hand-luokissa ja saa raikuvat aplodit yleisöltä palkinnosta huolimatta. Isabelillä on ollut huonoa onnea matkassa siitostammana, mutta sillä on kolme kaunista elossa olevaa ja näyttelytähti-perintöä jatkavaa jälkeläistä.

Safin emä Glenffwrd Seren Las on pieni ja feminiinisen näköinen poni, joka on myyty heti vieroituksensa jälkeen Telyn-siittolaan Walesiin. Seren Las on siitostamma, eikä sitä ole edes koulutettu ratsuksi. Tamman omistaja kuitenkin muistaa aina kasvattimyyntien yhteydessä kehua Seren Lasin hienon rakenteen lisäksi myös sen upeaa ja rauhallista luonnetta, mikä näyttää toimivan, sillä tamman myyntiin päätyvät jälkeläiset menevät yleensä kuumille kiville (kuitenkin meidän Safi on luonteeltaan kaikkea muuta kuin rauhallinen - liekö kyseessä vain taidokasta markkinointia). Seren Las on helposti tunnistettavissa sabinoksi kimoudestaan huolimatta suloisen, kauttaaltaan vaaleanpunaisen turvan takia.

Safin emänisä Pentrefelin Barwn Coch on muodikas nimi nykypäivän käyttöponien suvuissa. Barwn Coch hurmasi kansan jo 3-vuotiaana oripäivillä hienon ulkonäkönsä, liikkeidensä ja käsiteltävyytensä ansiosta. 6-vuotiaana Barwn Coch teki debyyttinsä lasten vaikeassa ratsastusluokassa ratsastajansa Sarah Simmonsin kanssa, jossa parivaljakko vei kirkkaasti luokkavoiton ja parhaan ratsukon BIS-palkinnon. Tästä eteenpäin Simmonsin ja Barwn Cochin ura on ollut yhtä voittoputkea, ja oriin nimi on kiirinyt koko Brittein saarten korviin. Barwn Cochilla onkin tätä nykyä jo yli 30 jälkeläistä Walesissa, Englannissa, Skotlannissa, Hollannissa ja Ruotsissa.

Safin emänemä Tan-y-Coed Saffir on varsinainen varsakone - se on nimittäin varsonut joka vuosi 8 vuotta peräkkäin onnistuneesti! Saffirin varsoja yhdistää rodulle ominainen pieni, leveäotsainen pää ja sirot, mutta vahvat ja hyväasentoiset jalat. Siitostamma-Saffir on esiintynyt näyttelyissä vain yhdessä varsojensa kanssa keskinkertaisella menestyksellä. Saffir itsessään ei ole mikään muotovalioponi, mutta periyttämiensä toivottujen ominaisuuksien ansiosta se on löytänyt paikkansa walesilaisen ponijalostuksen kirjoista.

Jälkeläiset

wA-t. Ylston April (s. 9.9.2022, i. Trewyld Taffy)
wA-o. Ylston Contender (s. 1.2.2023, i. Bryncoeth Puzzle)
wA-o. Ylston Daytime (s. 1.4.2023, i. Dwyfordwy Daybreak)

Kilpailut

Porrastetut kilpailut
Saavuttanut maksimitasonsa (vt. 4/3)
Cup-sijoitukset
31.12.2021 KRJ Cup Heidseck Sporthorses, Helppo C, 7/134
VWY-Cupit
15.09.2022 Glenwood Welsh Ponies, Helppo B, 2/10

Luonnekuvaus

Hauskanvärinen Safi on luonteeltaan varovainen ujopiimä, joka suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin pienellä varauksella. Safille pitää antaa aikaa tutustua uusiin asioihin, jottei niistä muodostu mörköjä tamman mielessä. Esimerkiksi uudet postilaatikot maastoreitin varrella ja rehuja kuljettavat kottikärryt tallikäytävällä täytyy nuuhkia ja silmäillä ensin kunnolla läpi, ja mieluiten maasta käsin - ratsastaja selässään Safi tuntuu olevan vielä tavallistakin alttiimpi säikähtelemään. Safi turvautuu yleisesti sitä käsittelevien ihmisten itseluottamukseen paljon ja tamma on erittäin herkkä aistimaan ihmisten asenteet. Rohkea ja itsevarma käsittelijä voi saada Safin tiukan paikan yli melko nopeastikin, kun taas Safin hätäilystä itsekin hätääntyvä taluttaja näkee pian tammasta vain sen kauas horisonttiin päin katoavan takapuolen.

Ehdoton edellytys Safin ratsastajalle on rauhallisuus ja itsevarmuus. Safi imee kaiken stressin ratsastajasta itseensä kuin pesusieni, joten hermostuneen ratsastajan kanssa jo pelkästään alkukäyntien kävely koitua ongelmaksi, kun Safi koittaa jatkuvasti livistää ratsastajan jalkojen välistä karkuun. Kun penkkiin puolestaan istahtaa asiansa osaava kuski, jolla on kokemusta herkistä ja säikyistä poneista, voi meno muistuttaa jo jopa oikeaa kouluratsastusta. Safilla on erittäin kauniit, joustavat ja matkaavoittavat liikkeet, mutta niiden esille saaminen vaatii ponin totaalisen rentoutumisen ja harmonian ratsukon välillä, ja se jos joku on helpommin sanottu kuin tehty.

Päiväkirja

15.9.2022: VWY-Cup (kirjoittanut omistaja)

Totuuden hetki. Minun ja Safin nimi kuulutettiin areenalle edellisen ratsukon lopputervehdyksen jäljiltä. Olimme työstäneet viimeiset viikot valmentajamme Rachelin tiukassa mutta palkitsevassa opissa Safin etupainoisuutta pois ja sen tilalle voimaa, tasapainoa ja isoa liikettä. Suoritettava rata oli syöpynyt mieleeni ja tuli suunnilleen uniinikin, kun olimme hinkuttaneet kyllästymiseen asti jokaista puolipidätettä, lisäystä ja asetusta. Minua ei jännittänyt ollenkaan, ja jotenkin hassusti tuntui siltä, että rauhallinen mielentilani tarttui myös yleensä herkästi hermostuvaan Safiin. Tämä oli vain yksi rata satojen muiden joukossa, joita olimme kuun aikana harjoitelleet.

Lopputervehdyksen jälkeen olo oli väsynyt, mutta helpottunut ja tyytyväinen. Takki oli niin sanotusti tyhjä. Rata sujui yhtä hyvin kuin parhaina päivinä kotonakin, mikä oli ennenkuulumatonta, kun otetaan Safin herkkä luonne huomioon. Ehkä äitiys on tehnyt tamman hermoille hyvää. Siirryimme verryttelyalueelle odottelemaan tuloksia, joita ei onneksi tarvinnut jännittää kauaa, sillä luokassa oli vain 10 ratsukkoa. Kyllä meinasi minulta ja taustajoukoilta tipahtaa leuat maahan, kun Safin tulos nosti meidät luokan toisiksi, ison cob-tamman perään. Hopealta meitä ei enää kukaan muu tullut hätyyttelemään, ja näin ollen saavuimme palkintojenjakoon kahden cobin väliin ottamaan vastaan palkintomme. Kunniakierroksella päästelimme Safin kanssa minkä pienistä tappijaloistamme pääsimme pysyäksemme isompien luokkakavereiden tahdissa. Ylpeys hienosti kypsyneestä ja kaikkensa likoon laittavasta kirjavasta ponistani sai kyllä kyyneleet silmiin - kunniakierrokselta palattuani tietysti selittelin, että kostuneet silmät johtuivat vaan kovasta vauhdista...

12.9.2022: Kohti ensimmäistä VWY-Cupia (kirjoittanut omistaja)

Safin ensimmäisen varsomisen jälkeen sain pian seuraavan päähänpistoni pienen tammani päänmenoksi: osallistumisen VWY-Cupiin, tuohon kuukausittain järjestettävään welshponien arvokilpailuun. Safi on kilpaillut hyvällä menestyksellä Helppo B- ja välillä jopa A-tasolla, joten ilmoitin tamman huoletta Helppoon B:hen ilman sen kummempia ajatuksia. Satuloituani Safin ensimmäistä kertaa varsomisen jälkeen treeniä varten minulle kuitenkin valkeni, ettei Safi ollutkaan maagisesti säilyttänyt rautaisesta kisakuntoaan varsan kantamisen, ulos pusertamisen ja imettämisen jäljiltä. Kentällä allani maata kynti vahvasti etupainoisena rymyävä ja heikkoa kuntoaan yskivä tamma. Okei, kuvailuni saattaa olla hieman kärjistetty, mutta säikähdin eroa entiseen kuitenkin niin kovasti, että hälytin paikalle välittömästi luottovalmentajani, ponimaailman supersankari Rachel Whittakerin. Jos hän ei saisi meitä treenattua Cup-kuntoon, niin sitten ei saisi kukaan.

9.9.2022: Ensimmäinen mounttikasvatti (kirjoittanut omistaja)

Olin jo kuukausien ajan katsellut sillä silmällä Tirion Welsh Poniesin orimainoksia - erityisesti yhtä tiettyä mainosta pienestä ruunivoikosta mountain-oriista, jonka nappisilmiä tai tappijalkoja en saanut pois mielestäni. Trewyld Taffy oli kouluratsastuksessa 22 % sijoitusstatistiikalla kilpaillut ori, joka oli jo jättänyt jälkeensä kaksi mainiosti käyttöön soveltuvaa jälkeläistä.

Meillä seisoi tallissa Safi-tamma, joka alkoi jo olla sen ikäinen, että ensimmäiset varsat kannattaisi teettää pikimmiten. Tämän takia Taffy-ori olikin jäänyt kummittelemaan mieleeni. Yllätin itseni haaveilemasta siitä, miltä näiden kahden kauniin ponin varsa voisi näyttää ja miten se sopisi sukulaislapsille kisaponiksi.. Lopulta päätin, että nyt saa haaveilu päättyä ja toimeen tarttuminen alkaa. Otin eleniin yhteyttä ja tiedustelin, mahtaisiko Taffy olla edelleen tarjolla jalostukseen. Elenin vastattua kyselyyn myöntävästi en jäänyt jahkailemaan, vaan kiikutimme Safin Tirioniin astutettavaksi heti seuraavan tilaisuuden tullen.

Perjantai-iltana 9.9. näin Safin pyllähtävän varsomiskarsinan pohjalle sen näköisenä, että pian alkaa tapahtua. Varsominen ei ollut se kaikista nopein, Safi kun välillä yritti väkisin nousta jaloilleen kesken toiminnan, mutta lopulta maailmaan syntyi hellyyttävä pieni tammavarsa. Varsa oli värinsä puolesta hauska kopio emästään, mutta luonteensa puolesta pienokainen on yllättänyt positiivisesti olemalla melko erilainen kuin mammansa: emä Safi tunnetaan tallilla ujoudestaan ja arkuudestaan, mutta varsa on ollut selvästi halukkaampi ja oma-aloitteisempi tutustumaan ihmisiin ja uusiin asioihin. Vaikuttaa siltä, että orivalinta osui nappiin! Varsa sai nimekseen Ylston April.

16.4.2022: Huonon onnen kisareissu (kirjoittanut omistaja)

Tänään ei ollut minun tai Safin päivä. Tiesin sen jo hakiessani tamma-päivästä kärsivän levottoman ja kyttäävän pienen ponini karsinastaan aamulla, mutta päätin silti jatkaa päivän suunnitelmia. Olimme ilmoittautuneet pieniin paikallisiin koulukisoihin treenaamaan Safia kohti seuraavaa tasoa. Universumi yritti selvästi vihjata kaikin mahdollisimman tavoin meitä jäämään kotiin: Safin lastaus traileriin kesti 20 minuuttia, Safin korvahuppu jäi kotiin, ja saavuttuamme paikalle taivas repesi kaatosateeseen. Mietin itsekseni, että ei kai olosuhteet voi tästä enää paljon pahentua. Vedin ratsastussaappaan jalkaani ja - kräts. Vetoketju hajosi koko pituudeltaan. Voi hyvä ihme. Hölkkäsin rikkinäinen saapas jalassani hölskyen tuomarin puheille ja kysyin, voisinko saada teippiä tai muuta apuvälinettä jalkineen tilapäiseen korjaamiseen. Kaikeksi hämmästyksekseni tuomari kuitenkin pudisti päätään (ivallisesti) nauraen ja totesi, että ei - ensi kerralla tule paikalle ehjin varustein. Jäin pöllämystyneenä seisomaan paikoilleni ihmetellen, että tähänkö tämä meidän epäonninen kisareissu nyt sitten kaatui. Ehdin jo maalailla kauhuskenaarioita Safin täydestä kurittomuudesta tai radan unohtumisesta. Ei auttanut kuin pakata rikkinäinen saapas ja kiukkuinen poni takaisin autoon ja suunnata kotiin. Ainakin Safi vaikutti tyytyväiseltä päästessään ennenaikaiseen paluukuljetukseen.

26.10.2021: Tuonteja Walesin sydämestä (kirjoittanut omistaja)

Lokakuun lopussa 2021 omistuuksini siirtyi kaksi sysiwalesilaista mountain-ponia: Safi ja Calle. Molemmat poneista on kasvatettu pienissä kylissä, joissa kylteissä ja ilmoituksissa tekstitkin painetaan ensin kymriksi ja sitten vasta englanniksi. Vaikka itse koen olevani aika hyvä englannissa, niin näiden ponien myyjien kanssa keskustellessa vähän pelotti, että mitähän minä olen nyt ostamassa - myyntipuhe kun oli niin vahvan walesilaisen aksentin peitossa, että siitä oli vaikeaa saada selvää. Onneksi videot kertoivat enemmän kuin tuhat sanaa, ja niiden perusteella kyseessä oli kaksi oikein hyvin liikkuvaa ja elämäniloista pikkuponia. Ponit tuotiin meille samalla kuljetuksella, koska ne asuivat vain muutaman kymmenen kilometrin päästä toisistaan. Tämän kuljetuksen aikana saimme jo vähän esimakua Safin luonteesta - trailerin väliseinän toisella puolella matkustava ja mekastava Calle-ori sai Safin hieman pelokkaaksi. Safi matkustikin ison osan matkasta korvat luimussa ja välillä hätkähdellen Callen machoiluista.