Virtuaalitalli
Tervetuloa meille

Tallin esittely

       

Sijainti ja tilukset

Stuteri Vinterdal sijaitsee metsien ja peltojen siimeksessä Ruotsissa Sandvikenissa, Gävleborgin läänissä. Päätalliin kuuluu tallirakennus, jossa on kolme karsinaa, yksi pesupaikka sekä varuste/oleskeluhuone. Tallista on suora kulku pihaton makuuhalliin, jossa on tilaa jopa kymmenelle hevoselle. Ulkopihatosta on kulkuväylät kolmelle eri laitumelle. Laidunten yhteenlaskettu koko on noin 100 hehtaaria. Tallilta löytyy luonnollisesti myös lantala, rehuvarasto sekä useita säilytysvarastoja esim. kärryille, mönkijälle, jne. Meiltä löytyy myös neljä erillistä tarhaa mahdollisia orivieraita tai -asukkaita varten.

Hevosmäärän kasvaessa elokuusta 2020 alkaen tuli ajankohtaiseksi laajentaa tallin tiloja. Lokakuun loppupuolella tontille valmistui kuusi hiekkatarhaa lisää, sekä pikkutalliksi nimitetty erillinen tallirakennus, jossa on peräti 10 karsinapaikkaa. Pikkutallissa asuu pääasiassa tallin oriit, kun taas tammat, nuoret ja ruunat asuvat edelleen pihatossa.

Vinterdalissa on yksi 25 x 60 metrin kokoinen hiekkapohjainen ulkoratsastuskenttä. Meillä on käytettävissämme hyväkuntoiset ratsastuspuomit sekä valjakkoajoon sopivat tarkkuustötteröt ja pallot. Maneesia tallilla ei ole, mutta luonnonläheisen sijaintimme ansiosta meillä on runsaasti rauhallisia maastoreittejä. Maastoreiteillä on vaihtelevasti metsää, peltoa ja hoidettua ratsastustietä. Tonttia reunustavassa järvessä on mahdollista uittaa hevosia.

Tallikäytäväkuva © Elisan vapaat, CC BY-NC-SA 2.0 / ratsastuskenttäkuva © Vapaasti by AK

Ajankulku ja hevosten ikääntyminen

Stuteri Vinterdalin toiminnan keskiössä on mahdollisimman realistinen ajankulku. Hevosemme ikääntyvät ennalta määriteltyyn tahtiin ja niillä harrastetaan vain yksilön ikään sopivissa muodoissa.

Hevosemme ikääntyvät kahdessa IRL kuukaudessa yhden vuoden. Varsa-aikana hevosten ikääntymistä ei ole nopeutettu, vaan ne viettävät rauhallista varsan elämää ja niillä käytetään vain varsojen/nuorten hevosten kuvia. Hevosten siirtyminen aikuisuuteen ja sitten kisakäyttöön alkaa neljän ikävuoden kohdalla. Hevosemme kilpailevat porrastetuissa ikärajojen puitteissa. Astutuksen jälkeen tammat jäävät kisatauolle kantamisen ajaksi eli 11 kuukaudeksi (n. 2 IRL kk) ja varsomisen jälkeen ne ovat noin puoli vuotta (eli n. 1 IRL kk) mammalomalla.

Historiikki

Kahden tavoitteellisen ja aktiivisen virtuaalitallin pyörityksen ohella hevosten yksilöllisyys ja panostus usein unohtuvat. Päiväkirjamerkintöjen, sijoitusten ja jälkeläisten määrän laskelmointi on hauskaa, mutta siitä kaipaa toisinaan myös irtiottoa. Stuteri Vinterdal on aktiivisen harrastelun sivussa toimiva maalaistalli, jossa mihinkään ei ole kiire. Idea hidastempoisesta tallista syntyi muuan tylsänä työpäivänä, ja tämä idea pistettiin toteutukseen tarkalleen ottaen 10.7.2019, kun toin itselleni kolme minishettistammaa: Alman, Ullen ja Roseten. Nämä tammat ovatkin lähes kaikkien minishettislinjojemme takana.

Vuonna 2019 tallin toiminta lähti siis virallisesti käyntiin. Kolmen kantaminishettiksemme lisäksi meillä asui loppuvuoteen asti leasing-tuontiori Ulverstone Robin's Ray, joka on Vinterdalin ensimmäisten kasvattien isä. Kasvateista puheen ollen: ensimmäiset kasvatit pantiin aluilleen elokuussa ja syntyivät lokakuussa 2019. Minishettistamma Una av Vinterdal kantaa ylpeänä ensimmäisenä syntyneen kasvattimme kruunua.

Vuonna 2020 Vinterdalin toiminta lähti laajenemaan. Talliin muutti tänä vuonna monia uusia poneja - oikeastaan niin monta, että meidän oli rakennutettava niille lisätiloja. Merkittävimmiksi uusiksi poneiksi mainittakoon jalostusori Crownbright Cameron, joka on viiden vinterdalilaisen isä, sekä welsh C-tamma Llwynr Menna. Kasvatuksen suhteen vuosi oli vilkas: minishetlanninponeja syntyi 10 ja welshejä yksi. Wilhelm av Vinterdalia voisi kuvailla menestyneimmäksi kasvattioriiksemme toistaiseksi: se on näyttelyissä ja kantakirjassa palkittu, se on astunut omien tammojemme lisäksi myös ulkopuolisia tammoja, ja lisäksi sillä on hurja 100% sijoitusprosentti valjakkoajossa!

Vuonna 2021 toiminta on jatkunut aktiivisesti. Historiikki tulossa 2022.


Hummelgrands Rosette, yksi kantatammoistamme


Wilhelm av Vinterdal, tähtijalostusoriimme (© Tilli)