Midin päiväkirja

Takaisin hevosen sivulle

25.12.2021: Extempore-jouluvarsa (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Juuri kun elämään oli muotoutumassa mukava rutiini ilmoitti äitini, että Midi oli menossa astutettavaksi Skurvashiin. Aluksi en meinannut uskoa korviani - eihän Skurvash edes anna jalostusorejaan ulkopuolisten käyttöön? Luettuani kuitenkin jalostusilmoituksen omin silmin minun oli lopulta uskottava, että äiti oli todellakin varannut Midille oriseuraa ja jouluksi meille oli tulossa ensimmäinen slotthagenilainen kasvatti.

Reipas orivarsa syntyi meille lumisena ja aurinkoisena joulupäivänä. Lähtökohtaisesti ori tullaan ruunaamaan koska se on jäämässä meille kotiin, ja toistaiseksi emme ole valmiita kasvattamaan oria neljän tamman pikkutallissa. Varsa päätettiin nimetä hannover-kantakirjan ohjeistuksen mukaan isänsä nimen ensimmäisellä kirjaimella. Minä heitin ilmoille ehdotuksen Dantonista (myöskin söpö hannover omilta lapsuuden ratsastuskouluajoilta) ja se tuntui sopivalta. Toistaiseksi Danton on ollut erittäin hellyyttävä ja sosiaalinen - mutta eikös kaikki varsat ole? Aika näyttää, millainen herra varsakarvojen alta kuoriutuu.

Kantoaika tuntui tekevän Midistä vielä aiempaa säpsymmän, mikä annettakoon tammalle anteeksi. Varsaansa se on hoitanut hyvin ja lisäksi se ei ole ollut ollenkaan ylisuojelevainen pienokaista kohtaan, mitä vähän pelkäsin Midin temperamentin perusteella. Ehkä kokemus on jopa saanut Midin aikuistumaan?

18.12.2021: HeA-ennätys ja vuoden 2022 suunnitelmat (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Vuoden viimeiset kisat yllättivät kaikki, sillä Midi pisti parastaan Seppele Cupin avoimen sarjan HeA-luokassa, napaten peräti 73 prosenttia ja kuudennen sijan luokasta! Kuudenella paikalla ei päästy palkintojenjakoon, mutta prosentit olivat enemmän kuin mieluisat ja lisäksi Midin henkilökohtainen ennätys. Tämän myötä voidaan siis melko varmasti todeta, että ensi vuonna Midiä ruvetaan esittelemään jo Vaativa B-luokissa - koitetaan kuitenkin saada ensin alle pari yli 65 % HeA-tulosta lisää.

Ensi vuonna on muutenkin tiedossa jännää tekemistä: vastikään perustettu kilpailujärjestö SAIEC alkaa järjestämään suuria kansainvälisiä kisoja, joissa palkintona on oikeasti isoja rahasummia. Vaativa B-luokat kuuluvat Youngster World Cupiin, joten toivotaan, että sellaisia järjestettäisiin myös Suomessa, jotta saataisiin myös Midi mukaan karkeloihin.

7.12.2021: Paris SIM Dressage Week: nuorikko maailmalla (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Suomen itsenäisyyspäivän aatonaatto alkoi meillä päin varsin poikkeuksellisissa merkeissä: olimme lastaamassa hevosia traileriin matkalle kohti Ranskaa ja kansainvälistä kouluratsastustapahtuma Paris SIM Dressage Weekia. Minun ensimmäinen starttini kilpailussa oli tiistaina Midillä Young Horse Helppo A-luokassa. Odotukseni eivät olleet järin korkealla kun saavuimme verryttelyyn - Midi kun oli kisasta niin innoissaan että sopuisaa välimuotoa äärimmilleen jännittyneestä piffipaffista ja hätääntyneestä kiitoravista ei tuntunut löytyvän. Lopulta päädyimme esittelemään arvon tuomaristolle varsin kireää ravia ja räjähtäviä laukannostoja (joka nostossa Midi luuli, että nyt hän sai vihdoin luvan laukata äänentoistoa karkuun). Prosentit olivat kuitenkin "jopa" 62,500, joten paljon huonomminkin olisi voinut mennä! Ei mikään ylpein hetkeni, mutta kelvollinen startti upealle kisaviikolle.

27.11.2021: Kalla Cup: Midin ensimmäiset kisat (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Tänään oli vuorossa Midin ensimmäiset kilpailut. Olin jo muutaman viikon ajan koittanut ilmoittaa Midiä kisoihin, mutta emme koskaan olleet mahtuneet luokkaan ennen kuin osallistujamäärä oli jo täyttynyt. Elin siis siinä toivossa, että ehkä emme "pääsisi" tälläkään kertaa starttaamaan, mutta toisin kävi - sähköpostiini kilahti viesti, jossa meidät toivotettiin tervetulleeksi Auburn Estaten vuoden viimeiseen Kalla Cup-osakilpailuun, ja Midi starttaisi Helppo A-luokassa neljäntenä.

Kisapaikka Auburn Estate oli kerrassaan henkeäsalpaava - harmi, että puitteita ei paljon ehtinyt ihailla, kun kädessä poukkoili ja keuli maisemanvaihdoksesta villiintynyt Midi. Verryttelin Midiä suurin piirtein ikuisuuden ennen meidän luokkaa ja koitin saada tamman rennoksi, mutta valitettavasti Midi oli tänään päättänyt, että mikään ei saa hänen huomiotaan pois tästä uudesta ja ihmeellisestä maneesista ja kymmenistä muista hevosista paikan päällä. Parhaani minä yritin (Midistä ei ehkä voi sanoa samaa), ja prosenteiksi saimme luokasta 61,430. Ihan kohtuulliset pointsit siihen nähden, että minusta tuntui kuin olisin ratsastanut 3-vuotiaalla 5-vuotiaan sijaan. Onneksi loppu kisapäivä ylitti kaikki odotukset, joten Midi nyt sattui vain olemaan se pakollinen paha, joka hoidettiin pois päiväjärjestyksestä ensimmäisenä.

5.11.2021: Ensiarvostelu (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Tänään veimme Midin Rate My Pony-ensiarvosteluun. Yleensä näissä palkitsemisissa ei tule ilmi mitään mainitsemisen arvoista - Midi sai paljon pisteitä kokoamiskyvystä, ravista ja voimasta, mitkä ovat varmaan ihan paikkansa pitäviä arvioita. Lisäksi Midi on vasta 5-vuotias, joten jotkut ominaisuudet voivat vielä parantua entisestään, mikä on hienoa.

Yksi arvio sai minut kuitenkin nielaisemaana aamukahvini väärään kurkkuun. Midin potentiaaliksi tulevaisuudessa on arvioitu Grand Prix. Grand Prix. Tälle tammalle, jonka selästä olen tippunut lähes viikottain. Midin virallinen omistaja eli äitini tietysti nyökytteli päätään tärkeänä ja totesi että näin on, eihän hän mitään sekundaa ostaisikaan. Hän saa viedä koninsa GP-radoille sitten ihan itse, koska jos minun on määrä ratsastaa tätä tammaa seuraavat kymmenen vuotta niin tarvitsen rauhoittavia!

4.11.2021: Täydellinen suoritus (kirjoittanut kisaaja Oona K.)

Inspiraatio merkintään otettu Hiivurin tarinakoulukisoista 7.11., joihin emme valitettavasti ehtineet osallistua ajoissa ennen viimeistä ilmoittautumispäivää.

Sunnuntaiaamuna herään pehmeästä sängystäni makeasti haukotellen. Tänään olisi luvassa 5-vuotiaan Midin ensimmäiset kisat. Saapuessani tallille kaunis tammani odottaa minua tallikäytävällä korvat hörössä, valmiina trailerikuljetukseen. "Mä loimitin ja letitin Midin sulle valmiiksi", huikkaa tallityttö Essi satulahuoneesta. "By the way, näytätpä hyvältä tänään!", hän lisää. Hymyilen omahyväisesti itselleni ja lähden lastaamaan tammaa traileriin.

Matka sujuu upeasti - yksikään amisautoilija ei roiku trailerin perävaloissa kiinni koko matkan aikana, vaan kaikki ohittavat meidät tyylikkäästi nopeusrajoituksia mukaillen. Saavumme kisapaikalle, jossa komea liikenteenohjaaja vinkkaa minulle silmää.

Verryttelyssä Midi on välittömästi avuillani - ihan kuin eilisillan kevyestä maneesitreenistä ei olisi kulunut aikaa ollenkaan. Pyydän Midiä väistämään, asettumaan, lisäämään, ja kaikki sujuu kuin ajatuksen voimalla, kuin valokatkaisinta näpsäyttämällä. Kilparadalle astelemme sisään niin kootussa muodossa, että ratsuni tuntuu leijuvan. Jokainen liike jokaisen kirjaimen kohdalla on täydellisesti ajoitettu ja puhdas. Lävistäjällä Midi halkoo ilmaa ravissa pitkälle ojentuvilla etujaloillaan. Ennen volttia kerään Midin niin onnistuneesti, että näytämme piruuttamme pari askelta passagea mykistyneille tuomareille. Saavumme loppukiitokseen jämptisti Midin kaikki jalat kauniisti erillään. Pillahdan kyyneliin, kiitän tammaa halaamalla sen kaulaa, ja alan vilkuttamaan kovaan ääneen hurraavalle yleisölle: "Oona, olet upea! Mahtava rata, Oona! Aivan kuin Charlotte ja Valegro, hurraa! Oona! Oona!" ...

"...Oona, herää. Oona..."

Avaan silmäni. Silmieni eteen aukenee himmeästi valaistu kotimaneesi, jonka reunoja pitkin jolkottelee Midi ohjat kaulalla roikkuen ja jalustimet kylkiä vasten hölskyen. Vieressäni istuu huolestuneen näköinen poikaystäväni. "Sattuiko pahasti, soitetaanko päivystykseen?", hän kysyy. Syljen hiekkaa pois suustani ja nousen seisomaan maasta. "Ei tarvii, kaikki ok", tuhahdan. Ollessani minuutin tajuttomana maneesin seinään kolahtanut pääkoppani kyhäili melkoisen hienon päiväunen, mutta valitettavasti ei kovin realistisen sellaisen, kun huomioidaan että tämä oli jo viides kerta parin viikon sisään, kun tipuin äkkiseltään innostuneen Midin selästä. "Huomenna on ne kisat, ja mä en ole luovuttamassa tälle rontille", ärähdin, ja lähdin pyydystämään omatoimisesti maneesin uraa kiertävää Midiä.